Vælg den hvedesort der passer bedst på din bedrift

Grovvarefirmaerne er så småt begyndt at tilbyde udsæd til det kommende efterår, og derfor er det ifølge landskonsulent Leif Hagelskjær fra Seges vigtigt, at du allerede nu gør dig klart, hvilke forhold der er vigtige, når du skal vælge den eller de sorter, du skal dyrke i næste sæson.

KWS Extase, sået tidligt. Det er tydeligt, at KWS Extase har en betydeligt kraftigere vækst end Sheriff. Tabellen viser det opnåede udbytte i de enkelte sorter i de seneste tre år (med svampebekæmpelse), merudbyttet for svampebekæmpelse i 2019, samt nogle af de vigtigste dyrkningsegenskaber. 
Andelen af det udlagte fremavlsareal i 2020 er også vist, og det indikerer naturligvis også hvilke sorter der bliver dominerende i 2021. Informer, Kvium og KWS Extase udgør lidt over halvdelen af fremavlsarealet og vil derfor også komme til at dominere markedet til høst 2021.

Landskonsulent Leif Hagelskjær fortæller, at det naturligvis er vigtigt at vælge en hvedesort, der giver et højt udbytte. Og helst stabilt over en årrække.

- Men derudover skal der også tages hensyn til en række dyrknings- og kvalitetsegenskaber i forhold til forventet såtidspunkt, lokalitet (koldt eller mildt), og forventet anvendelse (foder eller brød), uddyber han.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også