21-årige Michael Rønning Bonde fra Grønnemose ved Aarup er netop kåret som danmarksmester i faget stråtækning ved det årlige DM i Skills, som fandt sted i Næstved. Han er godt tre år fremme i uddannelsen og er tækkemandselev hos Allan Michael Hansen og Tonny Nielsen, der er indehavere af Højfyns Tække- & Isoleringsservice i Rørup ved Aarup.

Det er SkillsDenmark, der hvert år arrangerer DM for unge elever og lærlinge fra erhvervsuddannelserne.

De unge, der i dag tager en erhvervsuddannelse, har stor politisk bevågenhed. Det var da også statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i Næstved overrakte præmier og beviser til de unge danmarksmestre. Foruden tækkemandselev Michael Bonde fik Fyn også glarmesterelev Kristoffer Bast fra Odense titlen som danmarksmester.

Michael Bondes to mestre Allan Michael Hansen og Tonny Nielsen er stolte af deres elevs præstationer både ved DM og i det daglige arbejde.

Forventede topplacering

- Vi må sige, at vi nok havde forventet en topplacering, siger Allan Michael Hansen og Tonny Nielsen samstemmende. Michael fortjener virkelig at kunne kalde sig danmarksmester. Han er dygtig og kreativ, og han kan glæde sig til en fin karriere som tækkemand.

Michael Bonde er vokset op i Grønnemose. Efter folkeskolen gik han et år på efterskole. Han var på udkik efter en læreplads som tømrer i omegnen af Aarup efter, at han havde deltaget i tømrerfagets grunduddannelse på Den Jydske Håndværkerskole i Hadsten.

- Jeg fik en opringning fra Højfyns Tække- og Isoleringsservice, som spurgte, om jeg ikke havde lyst til at prøve tækkefaget, siger Michael Bonde, der så kom i lære de tre år og 10 måneder, som det varer, inden Danmarksmesteren til efteråret skal aflægge svendeprøve.

Tækkede en løgkuppel

Ved opgaven i Skills om DM i Næstved var det første gang, Michael Bonde optrådte for et interesseret publikum sammen med en halv snes andre tækkeelever. Her gik hans opgave ud på at tække et spir til en stråtækt bygning.

Spiret er inspireret af løgkupler, der har form som et omvendt løg – en stil, som stammer fra arabisk arkitektur og kendes i Danmark fra barokken, hvor en del kirker blev udstyret med løgkupler – dog ikke med kupler af strå.

Michael Bondes udfordring var at forme en harmonisk bue af strå på den nederste del af en løgkuppel.

- At jeg vandt DM er mine mestres fortjeneste, siger Michael Bonde. Det er dem, der har lært mig det, jeg kan. De har givet mig lov til at lave skotrender og kviste og de noget mere udfordrende jobs end de rutinemæssige opgaver, som man oplever ved renovering af gamle stråtage.

Løgkuplen af strå er nu hjemtaget til arbejdspladsen i Rørup, og fra Aarup Håndværkerforening har Michael Bonde modtaget en tækkeskovl med indskriften: Vinder af Skills Danmark 2019 som påskønnelse for hans mesterskab.

Klimavenlig tagdækning

- Kun 1,1 procent af tagdækningerne i Danmark er med stråtækning, siger Tonny Nielsen. Så potentialet er der til en betydelig fremgang for den meget klimavenlige stråtækning og dermed også for fast arbejde til Michael og dem, der tager uddannelsen til tagtækkere.

Allan Michael Hansen slår på, at man skal uddanne interesserede og dygtige unge til det spændende fag og sørge for, at de som svende får god erfaring og dermed kan fastholde kvaliteten i erhvervet. Han er selv hyret af Den Jydske Håndværkerskole i Hadsten som underviser i næste sæson.

- Der sker en stor udvikling i faget, hvor arkitekter og bygherrer vælger nye former for tækning med strå, der kræver absolut godt håndværk. Lovgivningen er også fulgt med. Brandsikringen er på plads, og vi ser, at stråtage nu kan præaccepteres til enfamiliehuse, rækkehuse, sommerhuse, småhuse og campinghytter.

Tækkemiscanthus til tage

Tonny Nielsen peger på, at tage også kan tækkes med miscanthus – en art elefantgræs fra Japan, der i dag dyrkes flere steder i Danmark, og som nu også anvendes til tækning. Når miscanthus først er plantet, kan den høstes hvert år i mange år.

Statens Planteavlsforsøg har forsøgsmarker ved Foulum, hvor der avles miscanthus. Planten kræver ingen sprøjtning og meget begrænset gødskning.

Miscanthus høstes i foråret, når den har smidt bladene og er helt tør. Branchen har taget det bæredygtige produkt til sig og forventer en større udbredelse af planten til tagtækning.

- Der findes avlere på Lolland og i Østjylland, og vi har selv med et godt og smukt resultat tækket med miscanthus. Det er et langtidsholdbart tækkemateriale og ligner til forveksling de traditionelle tagrør.

- Måske vi også på Fyn snart ser landmænd tage avlen af miscanthus op. Det er et fortræffeligt og klimavenligt tækkemateriale, siger Tonny Nielsen.