Retten freder omdiskuteret ulv i Tyskland

En domstol i München har fredet den oberbayerske ulf GW 2425m. Men beslutningen vækker kritik fra flere sider. Blandt andet fra den bayerske delstatsregering.

En omstridt ulv i tyske Oberbayern, kaldet GW 2425m, kan ind til videre leve sit liv i fred. En domstol i München har fredet ulven på baggrund af et par hasteansøgninger fra naturfredningsforeningerne Bund Naturschutz og Society for the Protection of Wolves. Det skriver det tyske landbrugsmedie agrarheute.com.

Men beslutningen om at frede ulven vækker kritik fra de lokale myndigheder i Oberbayern, der insisterer på, at ulven skal fjernes. Myndighederne har derfor meddelt, at man vil »undersøge begrundelsen for afgørelsen i detaljer og meget hurtigt tage stilling til, om der skal ankes«. 

Regeringen i Oberbayern havde oprindeligt givet tilladelse til, at ulven kunne skydes, hvis den blev set i områderne Rosenheim, Traunstein og Berchtesgadener Land. Men domstolen i München kom frem til, at den tilladelse »formentligt var ulovlig«. Og der må derfor ikke gøres brug af den tilladelse, før retten har truffet en endelig afgørelse.

Beslutningen har ført til jubel hos Bund Naturschutz. Formanden for naturfredningsforeningen, Richard Mergner, har udtalt i en pressemeddelelse, at »rationalet for at nedskyde ulven var virkelig langt ude. Ulven har ikke vist nogen interesse for mennesker«. Han mener, at påstanden fra regeringen i Oberbayern og landbrugsminister Michaela Kaniber om, at ulven ville udgøre en fare for befolkningen, var uholdbar. 

Den påstand har fået opbakning fra domstolen i München, der læner sig op ad meldinger om, at ulven ikke har nærmet sig mennesker på en måde, der ikke var artstypisk. 

Desuden har det bayerske jagtforbund kritiseret den tilladelse, som myndighederne gav til at skyde ulven. Ifølge dekretet ville en jæger blandt andet have lov til at bruge nattesynsteknologi til at skyde ulven fra en bil med en »lille kugle«. Men ifølge jægerforbundet kan det betyde livsfare for mennesker og dyr, der befinder sig helt op til fem kilometer væk. Der var ikke heller taget stilling til, hvad der ville ske, hvis en jæger skød det forkerte dyr.

Læs også