Hollands regering parat til modangreb mod landmænd

På trods af de mange protester fra hollandske landmænd, ser den hollandske regering ikke ud til at lytte til landmændenes krav. Samtidig kan landmændene se frem til at miste favorable gødningsregler i EU-regi.

I Holland har protesterne mod regeringens miljøkrav til landmænd fortsat hele ugen. Men det ser ikke ud til at gøre noget indtryk på den holandske regering. 

Regeringen har udpeget Johan Remkes til forhandlinger med landbrugsorganisationer, og ham har flere hollandske landbrugsorganisationer, blandt andet LTO, nægtet gå i dialog med, fordi han ikke vil fravige de krav, som regeringen har sat op omkring begræsning af udledning af kvælstof, hvilket vil betyde, at flere landbrug må lukke. 

Samtidig ser Holland ud til at miste en favorabel gødningsordning under EU. Kommissionen har længe presset på for at få mere strikse regler for brugen af gødning, og ifølge mediet NL Times er der udsigt til, at de favorable regler bliver udfases i de kommende måneder. Ifølge landbrugsorganisationen er udviklignen endnu et tilbageslag.

- Tab af dispensationen er et sort scenarie for landbrug i Holland. Det betyder, at en mindre del af den nødvendige gødning kan komme fra husdyr, og det øger afhængigheden af handelsgødning og dermed gas. Det vil koste hver enkelt landmænd op mod 20.000 euro, uden at det forbedrer miljøet, lyder det fra landbrugsorganisationen LTO. 

Fredag blokerede landmænd et distributionscenter for supermarkedskæden Jumbo og et spildevandsanlæg i byen Wijster. Protesterne har fortsat, efter at en 16-årig dreng blev ramt af skud fra en politibetjent under uroligheder tirsdag i byen Heerenveen. Hans familie overvejer nu at lægge sag an mod politibetjenten, der affyrede skuddet. 
 

Læs også