Ny rapport kan give håb for hollandsk landbrug

Måske skal landbrug i Holland ikke bidrage så meget som først antaget til at nå klimamål, antyder en ny rapport.

Hvis Holland indfrier sine europæiske klimamål, er det ikke givet, at hollandsk landbrug skal sænke sine CO2-udledninger så meget, som den nuværende hollandske regering har lagt op til.

Det viser en rapport, som landets finansministerium har fået udarbejdet, ifølge mediet NRC.nl. 

Som tingene er nu, skal landbruget i Holland sænke udledningerne af kvælstof med 50 procent, men andre steder skal reduceringen være på hele 95 procent, nærmere betegnet ved Natura 2000-områder. 

Og det vil ifølge hollandske landbrugsorganisationer betyde, at en tredjedel af alle landbrug i landet skal indstille produktionen, hvilket har afstedkommet massive protester. 

Ifølge rapporten vil de reduktioner, som landbruget skal levere, kunne reduceres med op til det halve af, hvad der er lagt op til nu. Men det kommer kun til at ske, hvis andre erhverv som fx industri, flytrafik og bygningskonstruktion lever op til de mål, der er sat på europæisk plan. 

En talsmand for det hollandske landbrugsministerium siger, at man ikke er klar over rapportens konklusioner, mens det fra finansministeriet lyder, at tallene er baseret på en teoretisk model, og ikke kan bruges som en politisk opfordring.

Læs også