Søger løsning på kornkonflikten

Både Ukraine og Polen vil arbejde på at finde en løsning på de uenigheder, der er opstået omkring Ukraines behov for at eksportere korn og andre landbrugsvarer igennem Østeuropa, lyder det nu.

Onsdag aften meddelte den polske ministerpræsident, Mateusz Morawiecki i et interview, at Polen ville stoppe med at levere våben til Ukraine i krigen mod Rusland. Udmeldingen kom, efter at Ukraine havde klaget til verdenshandelsorganisationen WTO over at Polen, Slovakiet og Ungarn havde indført importforbud mod fødevarer fra Ukraine, efter at EU-planen, der sikrede ukrainsk levering via landene, var udløbet.

Polen er blandt de lande, der har hjulpet Ukraine mest i krigen mod Rusland. Således er der ifølge BBC blevet overført våben som for eksempel kampvogne og fly samt humanitær hjælp for i alt 23 milliarder kroner fra Polen til dets naboland. Og de nye polske meldinger blev dårligt modtaget i Ukraine, blandt andet fra præsident Volodymyr Zelinskyj.

- Det er alamerende at se, hvordan nogle af vores europæiske venner spiller vores solidaritet ind i et politisk teater. De ser ud til at spille deres egen rolle, men sætter faktisk scenen for Moskva, sagde den ukrainske præsident under sin tale ved FN's generalforsamling.

De tre lande har siden sagt, at de fortsat gerne vil tillade korn og andre landbrugsprodukter at blive distribueret videre gennem landene, så længe det ikke bliver solgt der. Og nu tyder noget på, at der er ved at blive fundet løsninger.

Ministermøde med løsninger

Således skriver CNN, at den ukrainske landbrugsminister Mykola Solskyi siden har talt med sin polske kollega, Robert Telus, og at de har diskuteret situationen og Ukraines forslag til at løse det, og at de blev enige om at finde en løsning, der tager hensyn til begge landes interesse, lyder det i en erklæring fra Ukraines landbrugsministerium.

- Parterne bekræftede deres tætte og konstruktive forhold, som de gentagne gange har demonstreret og er samtidig blevet enige om at udvikle muligheder for samarbejde omkring handelsproblemer i den nære fremtid, står der i meddelelsen.

Også Slovakiet er på vej til at stoppe handelsforbuddet. Således skriver telegrambureauet Reuters, at Slovakiet og Ukraine er blevet enige om at oprette et handelssystem mellem de to lande. Når det er sat i kraft, vil forbuddet mod transport af varer fra Ukraine til Slovakiet bllive ophævet.

Læs også