Lüttichau efter ulveangreb: Man må overveje at udvide ulvezonen

Det er værd at overveje, om den nuværende vestjyske ulvezone skal udvides, mener medlem af ulvegruppen under Vildtforvaltningsrådet, Frederik Lüttichau. Arkivfoto: Jacob Lund-Larsen

Henning K. Andersen

09-02-2019 16:04
Af de 28 ulveangreb på husdyr i Danmark i 2018 foregik mindst seks af dem uden for ulvezonen i Midtjylland. Derfor bør man overveje at udvide zonen, mener medlem af ulvegruppen under Vildtforvaltningsrådet, Frederik Lüttichau.

Hvis man har husdyr i Jylland, men ikke bor inden for ulvezonen i Midtjylland, kan man ikke få tilskud til at sætte ulvesikrede hegn op. Så det areal, der er udpeget som ulvezone i Danmark, bør man overveje at udvide.

Det mener Frederik Lüttichau, der har afløst Lars Hvidtfeldt som medlem af ulvegruppen under Vildtforvaltningsrådet.

Hans udmelding kommer efter nye tal fra Miljøstyrelsen, der viser, at den danske ulvebestand var aktiv med at opsøge husdyr for at få stillet sulten i 2018. 28 gange blev det bekræftet, at en ulv stod bag angreb på husdyr. De 28 bekræftede angreb er ny rekord i Danmark, og en stigning på fire i forhold til 2017.

- Hvis så stor en andel af angrebene finder sted udenfor zonen, så skal man da overveje, om zonen er den rette

Frederik Lüttichau, medlem af ulvegruppen under Vildtforvaltningsrådet

Minimum seks af angrebene er fundet sted udenfor ulvezonen, der er et areal på 330 kvadratkilometer mellem Holstebro og Ringkøbing. Det er også rekord, og derfor kan der stilles spørgsmål ved, om området er stort nok.

- Det burde man i hvert fald overveje. Umiddelbart vil jeg sige, at hvis den andel af angreb finder sted udenfor ulvezonen, så er der jo tegn på, at de ulve, der er i Danmark, ikke holder sig indenfor zonen, siger Frederik Lüttichau.

Han vil nu forhøre sig om, hvorvidt det vil være muligt at få udvidet zonen til at omfatte andre dele af Jylland.

-  Det virker fornuftigt at undersøge det. Hvis så stor en andel af angrebene finder sted udenfor zonen, så skal man da overveje, om zonen er den rette, siger Frederik Lüttichau.

Hegn har hjulpet

Siden et ulvepar etablerede sig i Stråsø Plantage i 2016, er flere forskellige tiltag blevet sat i verden for at beskytte husdyr i området. Miljøstyrelsen oplyser, at der pr. dags dato er sat 35 kilometer såkaldt ulvesikrede hegn op i området.

Naturstyrelsen ejer en del af arealerne, og her er der blevet sat 25 kilometer hegn op, mens private husdyrejere har fået sat 10 kilometer hegn op. Tallene i notatet fra Miljøstyrelsen indikerer, at det er gået den rigtige vej i beskyttelsen af husdyr.

På Naturstyrelsens egne arealer med husdyr var der inden for ulvesikrede hegn blot ét angreb på husdyr i hele 2018. Det skyldes blandt andet, at der er blevet sat såkaldte hegnsvagter (elektroniske kasser, som alarmerer husdyrholderen ved fejl på hegnet, red.) op ved arealerne.  

Til sammenligning var der 11 angreb bag hegnene i perioden januar til april 2017.

Ingen nye ulveunger

Naturstyrelsens vildtkonsulenter rykkede ud på mistanke om ulveangreb på husdyr 104 gange i 2018, og det var primært får og lam, der var udsatte. Der er således registreret 26 angreb på får og lam, samt to angreb på kalve.

De seneste tal fra den nationale overvågning af Danmarks ulvebestand viste, at der efter alt at dømme er fem ulve i Danmark. Det er et fald i forhold til samme tidspunkt sidste år, hvor der var ni ulve i Danmark. De er fordelt med to eller tre nær Ulfborg i Vestjylland, én i Vendsyssel og én på Djursland.

Men det er ikke givet, at de to-tre ulve i Vestjylland består af det par, der tidligere har etableret sig i Stråsø Plantage, skriver Miljøstyrelsen.

- Det vestjyske ulvepar, som i 2017 fik otte hvalpe, producerede ikke nye hvalpe i 2018. Dette er usædvanligt for et etableret ulvepar og kunne indikere, at en af forældreulvene er forsvundet. Der analyseres i øjeblikket en mængde DNA-prøver fra området. Når disse analyser er færdigbehandlede, forventer Miljøstyrelsen at have et opdateret billede af de vestjyske ulves sammensætning, hedder det i notatet.

Tidligere har det været fremme, at risikoen for, at en ulv aflægger et uvelkomment besøg hos en husdyravler, er størst i de første måneder af året, og statistikken for 2018 bekræfter denne tendens. Således fandt 19 af de 28 ulveangreb i 2018 sted i årets første fire måneder.

Nu rykker svineprisen i USA på sig

19-02-2019 17:46:59

Donald Trump ligger fortsat i forhandlinger med Kina om en løsning på handelskonflikten de to lande imellem. Det tegner positivt med forhandlingerne og det kan gavne svineprisen i ikke kun USA men også her hjemme. Kina får desuden brug for at importere store mængder af svinekød, nu hvor udbruddet af den afrikanske svinepest fortsætter med bredde sig i landet med de mange grise.


Ny direktør i Seges

19-02-2019 16:47:32

Fra Taulov til Mumbai

19-02-2019 16:00:54

Med en østjysk landbrugsbaggrund arbejder Robert Jensen Brink i Indiens største by med at bygge bro mellem danske landbrugs- og fødevarevirksomheder og indiske importører.


Andre lande blæser derudad med markedsføring i Indien – men ikke Danmark

19-02-2019 16:00:50

Danske fødevarevirksomheder er alvorligt bagud på det enorme indiske marked på grund af manglende tilstedeværelse. - Her er belgisk svinekød overalt. Og fødevarer fra Holland, Tyskland og Sverige. Men hvor er de danske, spørger indiske importører ifølge Robert Jensen Brink fra Dansk Industri.


Ministre mente, det var turen værd at besøge begyndende vildsvinehegn

19-02-2019 15:20:42

I går var hele to ministre på besøg ved den dansk/tyske grænse for at se en del af det første – af i alt 70 kilometer planlagt og igangsat – vildsvinehegn. Et hegn, der nu begynder at tage form og kan ses i landskabet.


Millioner at hente i Fredericia for DLG

19-02-2019 15:00:52

Udflytning og centraliseringen i det nye hovedkvarter giver DLG en gevinst på 50 millioner kroner. Også et nyt centralt varelager i Taulov betyder store besparelser og bedre kundeservice.


Sagro vil hjælpe flere unge i gang

19-02-2019 14:44:22

Sagro holder møder om mulighederne og udfordringerne med at købe drømme-ejendommen


Danish Crown bliver burgerkonge i Italien

19-02-2019 13:19:16

Sidste års royale danske eksportfremstød i Italien får nu udslag på Danish Crowns bundlinje. Det sker gennem eksport af kød til burgere, promoveret af Kronprinsparret.


Foulum vært for stor international konference til sommer

19-02-2019 13:00:30

En række aktører, heriblandt Seges og Aarhus Universitet, sætter cirkulær bioøkonomi på den internationale dagsorden ved en stor konference til sommer.


Landbrug- og fødevareerhvervet har minimalt madspild

19-02-2019 11:11:19

De danske landmænd og fødevareindustrien er hver især så gode til at anvende restprodukter fra fødevareproduktionen på forskellige måder, så det reelle madspild er yderst begrænset. Det gælder især for animalske produkter, viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.


Gode råd til håndtering af de svage nyfødte grise

19-02-2019 11:00:14

Det gælder om at yde lidt ekstra, når der skal holdes liv i de små og svage, nyfødte grise. En svinekonsulent fra LMO og en fynsk opformeringsbesætning deler deres erfaringer.


Velsmurt slagtekalveproduktion giver ingen penge

19-02-2019 10:30:53

Samsøs eneste slagtekalveproducent ligger flot på alle parametre. Der mangler imidlertid 500 kroner i dækningsbidrag pr. kalv i, at økonomien hænger sammen.


Medie: Styrelse frygter øget vildsvinebestand

19-02-2019 10:03:34

Den milde vinter har givet bedre levebetingelser for vildsvin i Sønderjylland, og nu frygter Naturstyrelsen, at bestanden af vildsvin i Danmark vil blive forøget.


Landbruget kan blomstre

19-02-2019 08:59:02

Planteavl i SLF har indgået et samarbejde med LMO om, at landmænd kan få sået sommerblomster i kanten af deres marker, til gavn for dyr og mennesker i nærområdet.


Tillykke Danmark: - Nu lukker vi landbruget

19-02-2019 08:00:36

Gennem de seneste 15 år er landbruget blevet overreguleret af embedsværket. Nu ser vi konsekvenserne. Minister og politikerne kan glæde sig over, at deres problem med landbruget løser sig selv, lyder det fra de tre skribenter, som har eller er ved at lukke deres landbrug.


Begyndende manganmangel på udsatte marker

19-02-2019 08:00:18

Generelt er billedet, at gødningstildelingen godt kan udskydes i forhold til et normalt forår. Agri Nord anbefaler, at man venter og i kraftige afgrøder reducerer kvælstofmængden med 10-20 kilo pr. hektar. Enkelte udsatte marker kræver mangantilførsel.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Semler Agro Rykker ud i Marken

10-11-2018 09:50:25

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Side 1 af 1461 (29208 artikler)Prev1234567145914601461Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer