bannerPos

Ulv var ubuden gæst på sydjysk kvæggaard

En ung ulv var ubuden gæst på en gård i Grindsted i denne uge. Den blev dog jaget væk, inden den kunne gøre nogen skade på den kvægbesætning, der var på gården. Foto: Colourbox

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
26-03-2020 10:28

Tirsdag kom en ulv på uvelkomment besøg på en kvæggård ved

Grindsted, men den blev jaget væk af en landbrugsmedarbejder.

Foråret plejer ikke kun at være højsæson for såning på danske marker. Det er i dele af Jylland også højsæson for ulveangreb på dyrebesætninger, og i denne uge fik landbrugsmedarbejderen Luca Andrei en ulv i kameralinsen på sin telefon, da han var i gang med sit arbejde på gården. Ulven havde ikke set ham, men kom nærmere på kvægbesætningen.

- Der var nogle små kalve, der larmede. Den prøvede at komme tættere og tættere på stalden, siger han til TV-Syd og fortsætter:

- Først vidste jeg ikke, om jeg skulle løbe eller blive. Men jeg så, at den ikke bemærkede mig, så jeg fortsatte med at optage den. Derefter jog jeg den væk, for jeg kunne ikke bare stå der.

Bekymrende

Ifølge Erik Poulsen, der står bag facebooksiden »Her er ulven i Danmark«,  er videoen bekymrende for husdyravlere i det jyske.

- Videoen er dokumentation for, at ulvene i Danmark er ved at miste den påståede skyhed. Ulven er da også som formodet opvokset i Jylland helt vant til, at den kan gøre stort set, hvad der passer den, siger Erik Poulsen.

Han mener, at ulven i den givne episode er skoleeksemplet på en problemulv, og er at den type, som husdyrholdere skal have lov til at forsvare sig mod. 

- Havde landbrugsmedhjælperen ikke været der og havde grebet ind, var køer og kalve næppe sluppet nådigt fra morgenbesøget af rovdyret, tilføjer Erik Poulsen.

Kent Olsen, der er forsknings- og samlingschef ved Naturhistorisk Museum i Aarhus mener dog, at man bør slå koldt vand i blodet. 

Han siger til tv-stationen, at unge ulve, som den på optagelsen, har større tendens til at komme tæt på bebyggelse, og typisk er mere bange for mennesker end omvendt. 

Mindst 10 år fra laboratoriefremstillet mælk

Meget tyder på, at der er et stort marked for mælk produceret uden køer. Der går dog mindst 10 år, før det kan laves, vurderer seniorforsker.

Naturlighed eller laboratoriekød?

Flere firmaer er allerede i stand til at fremstille kød i et laboratorium. Succesen kommer dog i høj grad til at afhænge af, hvilken historie forbrugerne vil have, og om man kan finde en erstatning for det kalveserum, der i dag er nødvendig for at lave kunstigt kød.

Mulighed for tilskud til slagtesvinestalde

Har du byggeplaner, kan du få tilskud til nye slagtesvinestalde i 2020. Der er afsat 85 mio. kroner til modernisering af nye stalde, og ifølge Seges Svineproduktion, så rækker puljen til etablering af op til 90.000 stipladser.

Tjener ekstra penge på løntørring med to mobiltørrerier

Landmand fra Langeland reddede 160 hektar hvede i en våd høst med et Turbodan-mobiltørreri, som tørrede kornet ned fra 30 procent vand. Senere har han anskaffet et tørreri mere af samme type.

Maskinstationerne kører for fuld kraft på trods af coronavirus

Der er nogle brancher, hvor arbejdet fortsætter stort set som normalt trods coronavirus. På maskinstationerne oplever de ikke at være bremset - tværtimod. Arbejdsopgaverne er mange, og der bliver arbejdet hårdt.

- Vores medarbejdere er heldigvis virkelig gået til den

Til trods for aflysninger af en lang række kurser og arrangementer, så kører rådgivningen på Sjælland videre så normalt som muligt også i de næste måneder, siger Torben Hansen, formand for VKST og Gefion.

Sådan får du solceller på marken

Der er rift om de arealer, som kommunerne udpeger til solcelleanlæg. Men der er flere måder at få sit projekt frem i køen, vurderer solcelle-rådgiver.
Side 1 af 1814 (36276 artikler)Prev1234567181218131814Next