Ulve kan stoppe fåreavlere

Henning K. Andersen 21-06-2018 07:00:10
Hvis man ikke får gjort op med problemulve, vil det betyde lukning hos flere fåreavlere, mener Peter R. Nielsen, formand for Sønderjysk Fåreavl.
En mangelfuld vildtforvaltningsplan kan sætte en stopper for fåreavl, hvis den kommende plan ikke gør op med problemulve en gang for alle.

Fåreavlerne holder lige nu vejret. I løbet af kort tid bliver det afgjort, hvordan vi herhjemme skal forholde os til ulven, og bliver der ikke fundet en løsning, som kan gøre fåreavlerne trygge, vil en stor del af dem stoppe med at have dyr.
Det vurderer formand for Sønderjysk Fåreavl, Jens R. Nielsen. Han mener, omkostningerne bliver for store, hvis ulven skal have plads i Danmark, idet den stort set er umulig at holde væk fra fåreflokken:
- Ulven nedlægger jo ikke bare et får eller to i en flok. Ulven er lystmorder, og det er et meget uhyggeligt syn, der møder fåreavlere, som kommer ud til deres dyr efter et besøg af ulven. Det er frygteligt at opleve, siger Jens R. Nielsen.

 

Angste og stressede

- Samtidig er de overlevende dyr i flokken meget stressede efter, at ulven har været på besøg. De kommer sig aldrig over oplevelsen. De er angste og fungerer dårligt, og så er en erstatning til fåreavleren for de dyr, der går tabt ved et ulveangreb, alt for lille. Et ulveangreb betyder et øget ressourceforbrug og øgede omkostninger for fåreavleren, siger Jens R. Nielsen.
Han har 230 moderfår, som afgræsser nogle af statens naturarealer rundt omkring i området samt lejes ud til private. Fortsatte problemer med ulve vil både gå ud over antallet af fåreavlere, men også over den naturpleje, som fårene giver.
- Tidligere har forskere og professorer sagt, at der er plads til 100 ulve i Danmark. Tallet er siden reduceret til 50 ulve. Men uanset antallet kan man ikke hegne sig ud af problemerne, og fåreavlen bliver hårdt ramt af ulvens tilstedeværelse i naturen. Det kan betyde markant færre får herhjemme i fremtiden, siger Jens R. Nielsen og fortsætter:
- I de ulveberørte områder vil mange fåreavlere, små som store, overveje, om det er prisen værd at have får som husdyrhold. For mange mindre fåreavlere var det drømmen, der gik i opfyldelse, da de erhvervede et mindre landbrug, men nu kan de ikke overskue et ulveangreb og vil ikke ofre deres besætning. Derfor vil vi sandsynligvis opleve, at flere fårebesætninger afhændes, og vi går glip af en meget vigtig del af naturplejen, siger han.

 

Sverige: Voldsomme problemer med ulv

I løbet af 2018 er ulveproblematikken taget til, både i Danmark men også i vores nabolande. I den svenske by Hedemora, 175 km nordvest for Stockholm, har flere landmænd også haft dårlige oplevelser med aggressive problemulve.
Senest angreb en ulv en seksårig chihuahua ved en gård. Ulven dræbte hunden, og løb derefter rundt med hunden i kæben, inden ulven fandt ind i en stald.
- Jeg begyndte at lede efter min hund, da ulven pludselig kom ud af vores stald. Jeg ved ikke, hvad der gik af mig, men jeg løb efter ulven og skreg alt, hvad jeg kunne. Så faldt stumperne af min hund af kæben på ulven, siger konen ved gården til svenske Jagtjournalen.
Episoden er en af flere, hvor en ulv har været synlig på flere gårde i nabolaget. Dagen før blev en ulv spottet fem meter fra to børn, der stod ved indgangen til en stald. I landsbyen mistede ti får livet på grund af ulveangreb på en uge i maj måned.
I Danmark har 2018 kurs mod at være det år, hvor der har været flest ulveangreb på husdyr, siden ulven kom tilbage til Danmark i 2010. I de første fem måneder af året konstaterede Miljøstyrelsens ulvekonsulenter 20 episoder, hvor husdyr havde mistet livet efter angreb fra ulve.

 

Næppe lettelser for landbruget til at ansætte udenlandsk arbejdskraft

25-09-2018 16:00:46

Det er mere et valgudspil end et udspil til reelle finanslovsforhandlinger, når Løkke og Pape lufter lettere adgang for arbejdskraft fra lande uden for EU.


Med tak fra bierne

25-09-2018 15:46:49

Nabo til faunastriber sagde tak med honning


Kontrol finder stigende antal fejl

25-09-2018 15:00:30

Nu udkommer kontrolstatistikken fra Landbrugsstyrelsen for økologiske jordbrugsbedrifter for 2014-2017. Kontrollen finder et stigende antal fejl i takt med, at de er blevet bedre til at vurdere, hvor der er størst risiko for fejl.


Lokale landmænds fauna-ideer har bredt sig

25-09-2018 14:39:35

Nu er der sået faunastriber, der kan strække sig fra Skagen til den dansk-tyske grænse.


Tid for manganbehandling

25-09-2018 14:00:17

Planteavlskonsulent giver status på efterårets marker og anbefaler udbringning af mangan på alle vinterbygmarker.


Arla hæver mælkeprisen

25-09-2018 13:58:27

Arlas acontopris for konventionel mælk stiger med 1 eurocent pr. kilo i oktober 2018. Prisen for økologisk mælk stiger med 2 eurocent.


Nedgang i europæisk sukkerhøst

25-09-2018 13:52:23

Det er ikke kun den europæiske hvedehøst, der skuffer i år. Den tørre og varme sommer får nu også en negativ effekt på dette års europæiske høstudbytter af sukkerrør. Dermed ser økonomien hos de europæiske sukkerproducenter ikke for lovende ud, når vi tager den i forvejen lave sukkerpris i betragtning.


Roekampagnen igangsat

25-09-2018 13:45:04

Anders Kruse var første mand til at læsse roer af mandag morgen på fabrikken i Nakskov: Roekampagnen 2018 begynder i dag tirsdag med tørre roer på forpladsen.


Ukrudtet skal kendes, genkendes og bekæmpes

25-09-2018 13:20:19

Omdrejningspunktet for Udbyneder Østergaards økologiske planteproduktion er det rette grej til mekanisk ukrudtsbekæmpelse og afgrøder, der egner sig til mejetærskning.


1.100 hektars økolog har fremtidssikret sig

25-09-2018 13:14:39

Der er fuld fart på udviklingen hos Ib Hjorth i Udbyneder nær Mariager, der for snart en generation siden blev økolog. Som en fremtidssikring er bedriftens aktiviteter opdelt i fire selskaber.


Nyt projekt skal minimere varmestress hos søer

25-09-2018 10:09:42

Varmestress hos højproduktive søer i subtropiske og tropiske områder er udtalt og kan betyde store økonomiske og dyrevelfærdsmæssige konsekvenser, hvis ikke grisene køles effektivt ned. Et nyt ventilationsprojekt tager nu fat på denne problemstilling.


Agri Nord-formand: Minivådområder er en fordel for landbruget

25-09-2018 09:49:15

Både landbruget, miljøet og naturen får gavn af minivådområder. Det mener Agri Nords formand.


Gødskning og sprøjtning trin for trin

25-09-2018 09:30:22

Opfølgningsstrategien med gødning og mikronæringsstoffer samt behov for vækstregulering og sprøjtning af skadegørere er i år anderledes på Egemarke Gods efter den tørre sommer og det varme efterår.


Markbruget på Egemarke Gods drives med erfaring og fornemmelse

25-09-2018 09:18:50

Trods en beliggenhed på én af Danmarks mest regnfattige lokaliteter høstede godsejer Claus Lohmann Poulsen alligevel 9 tons pr. hektar i hvede og forholdsvis gode udbytter i andre afgrøder såsom spinat. Men i år er hans dyrkningsstrategi foreløbig anderledes.


Svinepriserne fortsætter nedturen

25-09-2018 08:36:58

Både Nord West-noteringen og afregningspriserne på svinekød i Danmark fortsætter med at falde. Det skyldes blandt andet fundet af afrikansk svinepest i Belgien.


Danske landmænd har købt langt færre pesticider end europæiske kolleger

25-09-2018 08:16:57

Salget af pesticider er faldet med 51 procent i Danmark fra 2011 til 2016, viser nye tal fra EU’s statistikkontor, Eurostat. Det faldende salg i Danmark er ikke kun resultat af den hamstring, som fandt sted op til omlæggelsen af de danske pesticidafgifter i 2013, mener chefkonsulent i L&F.


Påfaldende tavshed

25-09-2018 08:06:13

L&F: Nyt klimakatalog har for mange usikkerheder

24-09-2018 13:54:42

Landbrug & Fødevarer hilser mere viden om klimapåvirkninger i landbruget velkommen. Det nye virkemiddelkatalog fra Aarhus Universitet (DCA) og Københavns Universitet (IFRO) indeholder for mange usikkerheder og får desværre ikke set tingene i et helhedsperspektiv, mener erhvervsorganisationen.


En speciel uge på afgrødemarkedet sluttede

24-09-2018 13:48:47

Det er ikke altid nemt at finde en sammenhæng i det, der sker ude på børsmarkederne for afgrøder såvel som på aktier. Ugen, der nu går på hæld, var virkelig vanskelig at blive klog på, hvis vi fokuserer ikke kun på afgrødemarkedet, men også på aktiemarkedet.


Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1365 (27297 artikler)Prev1234567136313641365Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer