»Doven eller tendentiøs journalistik«: Kritik hagler ned over DR-udsendelse

Viceformand i Landbrug & Fødevarer kalder DR’s dokumentarserie om et nordfynsk vandværks udfordringer med at skaffe renere vand for »enten doven eller tendentiøs journalistik«.

DR’s programserie, »Byen med det giftige vand«, om Nordfyns Vandværk, der forsøger at skaffe renere vand billigst muligt, møder hård kritik fra landmændenes interesseorganisation Landbrug & Fødevarer.  

Udsendelsen forsømmer at give seerne faktuel viden, mener Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer, som har følgende skudsmål af programmet:

- Det er enten doven eller tendentiøs journalistik.

Thor Gunnar Kofoed mener, at udsendelsen for den udenforstående efterlader et indtryk af, at moderne landbrugsdrift er et problem for drikkevandet.

- I indledningen understreges ganske vist, at det er »resterne af tidligere tiders sprøjtegift«, der skaber problemer for vandværkerne. Men koblingen til moderne landbrugsdrift bliver lavet med mange klip af markarbejde og marksprøjter. Den forudsætningsløse seer må stå tilbage med et klart indtryk af, at nutidens pesticider er et problem, og at sundheden er truet af den måde, vi arbejder med pesticider på i dag, siger Thor Gunnar Kofoed.

Mangler kommentar fra styrelse

Han mener også, at dokumentarserien fuldstændig mangler at sætte en ramme for fortællingen.

- Der tales rask væk om »det giftige vand« – selv om myndighederne altså ikke fraråder at drikke vandet. Hvor er interviewet med Miljøstyrelsens eksperter, der kan sætte tingene i perspektiv. Hvor er fortællingen om verdens formentlig strengeste og bedste godkendingssystem for pesticider, og et tilsvarende unikt overvågningssystem af drikkevandet, hvor vi er på vej mod en totalscreening for pesticider, biocider og miljøfremmede stoffer. Jeg savner i udpræget grad de nuancer – især i en tid, hvor vi på fagligt og seriøst grundlag forhandler om ny pesticidstrategi, siger Thor Gunnar Kofoed.

Kritiserer kildevalg

Han undrer sig også over, at DR vælger repræsentanter for Dansk Naturfredningsforening og International Water Association som eksperter til at svare på læsernes spørgsmål om pesticider og drikkevand.

- Jeg ville forvente, at man brugte kilder fra uvildige organisationer. Men det understreger lidt, at man i bedste fald har været dovne, og i værste fald tendentiøse. Det er ærgerligt, at et borgerbetalt medie ikke går de ekstra skridt, og sikrer at dens fortællinger har balance og nuancer. Specielt når det handler om et for landbruget ekstremt vigtigt emne, lyder det fra Thor Gunnar Kofoed.

DR har tidligere afvist kritkken af sit kildevalg og betegner Danmarks Naturfredningsforening som en relevant kilde. 

Første afsnit af dokumentarserien blev vist i mandags, og de næste to afsnit kan ses over de kommende to mandage. Man kan også gå ind på dr.dk og streame serien.

 

- Det er enten doven eller tendentiøs journalistik

Thor Gunnar Kofoed, viceformand, Landbrug & Fødevarer

Læs også