Robotten klipper hele plænen – hver dag

Både for græsset, ryggen og økonomiens skyld er en robotplæneklipper løsningen for de fleste, påpeger indehaverne af Fyns Minitraktor. Ørbæk-firmaet installerede og igangsatte langt over 100 robotter over hele Fyn sidste år.

Græsplænen er altid nyklippet, ingen muldvarpeskud eller mos i plænen, og ingen græsrester på skoene efter en tur i haven. Og samtidig intet ugentligt arbejde med plæneklipning, naboklager over larmen, ingen benzinforurening og i tilgift mindre udgifter til vedligeholdelse af plæneklipperen.

Det lyder som en ønsketænkning for de fleste haveejere og for den sags skyld landejendomme med et større udenomsarealer, parker, boligforeninger eller virksomheder med en stor græsplæne ved domicilet.

Men ikke desto mindre ganske realistisk, hvis man udskifter motorplæneklipperen eller havetraktoren med en robot.

Sparer tid

- Langt, langt de fleste har fået øjnene op for denne automatiske vedligeholdelse af græsarealerne. Næsten alle kunder med helt op til 5.000 kvadratmeter græs går over til robotter, ikke mindst for at spare tid, men også for at få de mange andre fordele med, siger indehaverne af Fyns Minitraktor i Ørbæk, Finn Gustavsen og Henrik Larsen.

Alene sidste år solgte og installerede de langt over 100 robotplæneklippere over hele Fyn, og de forventer et endnu større antal i indeværende år.

- Vore tre medarbejdere har meget travlt her, hvor foråret banker på. Næsten alle steder står vi for ilægningen af kabler og opstarten af robotten. Og vi kører ikke før kunden er tilfreds, forsikrer Henrik Larsen.

Pejler sig ind på behovet

Han står primært for salget i den velassorterede butik i Ørbæks industriområde. Ved at udspørge kunderne om deres have og forventninger, samt at studere satellitfoto af ejendommen på sin skærm, pejler Henrik Larsen sig hurtigt ind på behovet.

- Bruger man haven til grill, er det børnenes legeplads, eller ønsker man ikke, at robotten skal køre, når man er hjemme eller om natten, skal man vælge en større model. Og med hensyn til den placering og arbejde i haven vil vi allerhelst stå for planlægningen og nedgravningen af kablerne langs kanterne. Det gik den bedste trafik og dermed den bedste oplevelse for kunden på sigt.

- Det er en sikkerhed for kunden, at det hele virker efter ønskerne. Og er der monteret en overvågningsmodul, som nu er standard i flere af de større robotter, så kan vi følge robotten herfra. Og vi kan tjekke den på skærmen, hvis kunden ringer om et problem, og såmænd også indstille højde og andre funktioner, hvis det er det, man ønsker, fortæller Henrik Larsen, som understreger, at en sådan komplet robotpakke ikke er afskrækkende dyr.

For en parcelhushave koster opsætningen inklusive kabler omkring 1.500 kroner, og derfor vil prisen for en robotpakke til op til 500 kvadratmeter være under 10.000 kroner, og under 35.000 kroner for et areal op til 5.000 kvadratmeter. Samtidig er der garanti op til fem år, og servicen er billigere end benzindrevne plæneklippere.

Husqvarna

Det foretrukne mærke hos Fyns Minitraktor er Husqvarna.

- Det er et kvalitetsmærke, vi kan stå inde for. Der er modeller i alle størrelse og til alle behov, og den svenske fabrik udvikler hele tiden nyt. Blandt andet har de seneste modeller en temperaturcensor, så robotten ikke kører ud under fem grader, siger Henrik Larsen og oplyser, at Husqvarna også er på vej med intelligente robotter, som kan køre uden nedgravede kantledninger.

- Men først og fremmest er det et driftssikkert program af robotklippere, som i sæsonen hver eneste dag kommer overalt på hver eneste kvadratcentimeter af plænen. Dermed kun klipper den kun en brøkdel af græssets længde, så plænen altid er nyklippet og uden synligt afklip. Og for den sags skyld uden mos eller muldvarpe, der for begges vedkommende har robotklipperen som værste fjende.

Vent med at klippe græsset

Vent med at starte plæneklipperen eller sætte robotklippen i gang. Selv om græsset grønnes og fuglene kvidrer, er der indtil videre ingen grund til at slå græsset.

Sådan lyder rådet fra Fyns Minitraktor, der har mange års erfaring med salg af plæneklipper og dermed tæt kontakt til mange haveejere.

- Godt nok er græsset i år lidt længere efter det varme efterår. Men kører man ud efter nætter med frost, som vi oplever i denne tid, bliver plænen rigtig grim. Lad græsset stå, til det har en god længde, og generelt har plænen bedre af et lidt højere klip, ikke mindst fordi en tætklippet plæne giver bedre vækstmuligheder for mos.

- Vi plejer at sige – jo kortere græs, jo mindre rod. Derfor at kortklippet græs mere udsat for tørke, og bliver dermed hurtigere gult, når regnen udebliver i en periode, understreger indehaverne Finn Gustavsen og Henrik Larsen.

Læs også

Amerikansk storspiller skal lede R&D-teamet hos DLF
Nordjysk firma bliver distributør af LED-lys
Sagro ansætter ny kommunikationschef
Agrointelli får ny bestyrelsesformand
Udvidelse af direktionen: Nordjysk fødevarevirksomhed får ny finansiel direktør
Coop skal rådgive EU om kemi