Sporbart samarbejde

Agro-Alliancen, Fuglsang Maltfabrik og Brødr. Ewers har indledt samarbejde fra kornmark til japansk øl.

På maltfabrikken i Haderslev ses samarbejdspartnerne fra venstre, indkøbschef Mogens Lassen, Fuglsang, direktør Bo Jensen, Agro-Alliancen, brygmester Henning Fuglsang samt direktør Hans Otto Ewers.

Et nyt samarbejde som spænder lige fra bygmarker hos de samarbejdende fynske godser, Egeskov og Ravnholt, over sønderjysk grovvareselskab og malteri til Japans ældste bryggeri Sapporo, har nu set dagens lys.

Godsdriftsfællesskabet Agro-Alliancen skal dyrke kvalitetsbyggen, Brødr. Ewers A/S leverer den til maltfabrikken på Fuglsang-bryggeriet i Haderslev, der så sender bygmaltet til Japan.

Det var i sin tid direktør Hans Otto Ewers, der søsatte ideen om samarbejdet, da han øjnede en god mulighed for alle parter:

- Fra Brødr. Ewers’ side vil vi gerne vise, at vi har et godt samarbejde her i det sønderjyske. For mig handler det om de stærke relationer og det gode netværk, og at skabe en historie, hvor vi alle er vindere.

Kvalitetssikring

Fuglsang Maltfabrik har samarbejdet med Sapporo i mere end 15 år, og er velbevandret i de høje krav til kvalitets-, fødevare- og leveringssikkerhed, det japanske bryggeri stiller deres forhandlere.

- Der har været medarbejdere fra Sapporo på besøg her i Haderslev, som har gennemgået hele fabrikken. Når de er her, bliver produktionen gennemgået og leverandørerne bliver besøgt, og alt skal være i bedste orden. Sapporo har deres del af produktionen i orden. Så det skal det også være fra vores side, fortæller brygmester Henning Fuglsang og fortsætter:

- Nu har vi efterhånden arbejdet sammen med Sapporo i mange år, så de ved, at det vi laver, er i af høj kvalitet. Vi har vores dokumentation i orden, vi overholder aftaler, og vi sikrer, at vores produkt er af den bedste kvalitet, hvilket også er grund til, at vi har valgt at forhandle byg fra Agro-Alliancen. Kvaliteten på deres byg-prøver er altid høje og ensartet.

Sporbarhed

Hos Agro-Alliancen har sporbarhed længe været i fokus, hvilket også er en af årsagerne til, at Bo Jensen ser dette samarbejde som særligt interessant.

- Vi gik ind i projektet, fordi vi gerne vil kende slutbrugerne. For os betyder sporbarhed ikke blot at vide, hvor produkterne kommer fra - vi vil også vide, hvor vores produkter ender. Vi har en størrelse, som betyder, at vi kan levere tilpas store mængder byg til Fuglsangs maltfabrik, uden at det behøver at blive blandet med andet byg. Og dermed sikrer vi høj sporbarhed, understreger direktøren for det fynske driftsselskab, hvor der er investeret i en ny 3.000 tons silo til projektet, og de første 550 hektar vårbyg er øremærket til det Sapporo bryggeri.

Når de første øl gennem det nye samarbejde kommer på markedet, kan japanerne, når de sidder og nyder en kold øl, vende flasken, og bagpå læse, at den er brygget på maltbyg fra godser på Fyn.

- I Danmark er styr på sagerne, og det sætter de japanske brugere pris på, lyder det samstemmende fra samarbejdspartnerne på Fyn og i Sønderjylland.

Læs også