Danish Crown er omdrejningspunkt i Danmarks første klimaretssag

Klimabevægelsen i Danmark og Dansk Vegetarisk Forening er gået sammen om at kræve, at slagterikoncernen Danish Crown øjeblikkeligt stopper med at »greenwashe dansk svinekød« med formuleringer, foreningerne finder groft vildledende.

Retter Danish Crown ikke ind, har organisationerne instrueret deres advokater om at tage sagen hele vejen i det danske retssystem for dels at få nedlagt forbud mod at bruge formuleringer som for eksempel »Klimakontrolleret gris« og »Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror« som kampagnens ordlyd har været. Derudover kræver foreningerne, at Danish Crown bruger lige så mange annoncepenge på at fortælle forbrugerne sandheden. Derfor lancerer organisationerne samtidig en landsdækkende indsamling af midler til at køre sagen for. Målsætningen er 200.000 kroner.

For organisationerne er det vigtigt at slå fast, at man på ingen måde kæmper imod dansk landbrug generelt, men at give de danske forbrugere den fulde sandhed om de produkter, de spiser.

Organisationerne har givet Danish Crown en frist på 6 dage til selv at rette sig efter kravene. Sker det ikke, sendes sagen videre med anmodning om at blive behandlet direkte i Landsretten på grund af sagens principielle karakter.

Læs også