Første Weycor på el er made-in-Denmark

Scantruck havde i marts verdenspremiere på minilæsser med ekstraordinær batteri-kapacitet fra eget værksted.

Lithium-Ion Life P04-batteriet kan sjatlades, og HF-laderen giver mulighed for hurtige mellem-opladninger og dermed en forøget køretid hen over dagen.

Scantruck A/S har sammen med den tyske producent af gummihjulslæssere, tromler og valsetog Weycor udviklet sin første batteridrevne minilæsser. 

- I samarbejde med Weycor og teknikerne hos vores søstervirksomhed N. C. Nielsen A/S i Balling, har vi skabt den første Weycor-maskine på batteridrift. Weycor AR320 el, forklarer markedschef Dennis Faurby hos Scantruck.

- Teknikerne har simpelthen taget dieselmotoren ud af læsseren og erstattet den med en elmotor. Det er lykkedes til perfektion med både motor og batteripakke i samme, helt uændrede karosseri som den traditionelle maskine. Som modelbetegnelsen kraftigt antyder, er der tale om den kendte 2,5 tons gummihjulslæsser Weycor AR320, der nu kan fås i en elektrisk version. Og maskinen er stærk nok til at løfte en palle fliser, fortæller markedschefen.

Power-batteri

Den eldrevne Weycor distancerer sig fra andre elektriske læssemaskiner på markedet ved helt ekstraordinær kapacitet på batteriet. Hvor andre kører med batterier på 48 Volt kører denne på et 80 Volt og med 460 ampere og en samlet effekt på 38,2 kWh.

Batteriet er et Lithium-Ion Life P04, som kan sjatlades i løbet af dagen.

- Vi har indbygget en HF-lader på maskinen. Med den er der mulighed for hurtige mellem-opladninger, som på kort tid giver mere køretid. Dermed er der ingen problemer i at køre elektrisk en hel arbejdsdag. Scantruck leverer batteriet med syv års garanti og mulighed for tusindvis af opladninger, siger Dennis Faurby.

El-motoren har en meget bedre momentkurve end den originale dieselmotor og yder 29,5 hk. Derudover er der altid ekstra power i form af et 100 procent boost, som ydes de første fem minutter af arbejdstiden, hvor maskinen har 58 hk til rådighed.

Med på den grønne bølge

- Med Weycor AR320 el er vi for alvor med på den grønne bølge med CO2-neutrale el-maskiner. Målgruppen er særdeles bred og omfatter blandt andre bygge- og anlægsfolk, der arbejder i længere tid på en byggeplads, hvor der er byggestrøm, eller for eksempel på kirkegårde og hos boligforeninger. Som landbrugsmaskine giver den rigtig god mening, da den kan arbejde inde hos dyrene, uden at udsætte dem for udstødningsgas, påpeger Dennis Faurby.

Mange penge at spare

Foruden at være optimalt miljørigtig uden støj og røg, har den elektriske Weycor også en ikke uvæsentlig tillægsgevinst.

- Ejeren får en betragtelig besparelse på drivmidler. Den skal hverken have benzin eller diesel, og samtidig rasler de daglige serviceomkostninger ned. Der skal jo ikke længere tænkes i skift af hverken luft- eller oliefilter eller en række andre løbende gøremål med en traditionel motor. Beregningerne viser en besparelse på op til 140.000 kroner i forhold til drivmidler og serviceomkostninger ved en almindelig minilæsser på seks år, siger markedschef Dennis Faurby.

Weycor AR320 el er i øvrigt lige så nem og billig at flytte som den konventionelle udgave. Med vægten på 2500 kg kan den komme på en trailer og hægtes på anhængertrækket.

Læs også