Specialister i sprøjter

Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten A/S har foruden importen og det store serviceapparat indenfor sprøjter og sprøjteudstyr også en voksende aktivitet med forhandlingen af Deutz-Fahr traktorer og landbrugsmaskiner.

Med rette har Brdr. Toft A/S i Hammel tilnavnet Sprøjtespecialisten.

Siden midten af 90’erne, hvor maskinforretningen fik importen af det store sprøjteprogram fra den italienske Bargam-fabrik, er over 1.000 sprøjter sendt ud på det danske marked. Samtidig er flere øvrige fabrikater og et væld af sprøjteudstyr kommet på programmet, ligesom der opbygget en stor ekspertise og serviceapparat på sprøjteområdet.

Fra sit tidligere virke, først på studiejobbet hos Hardi, dernæst hos Danfoil og Scan-Agro, havde Finn Søndergaard på sine ophold i England bemærket firmaer, som netop havde betegnelsen »Sprayer-specialist«.

- Den idé var oplagt at adoptere med vores specialisering på sprøjteområdet. Så siden 2014, hvor jeg startede her i firmaet, har vi haft tilnavnet, lyder det fra den erfarne sprøjtespecialist.

15 ansatte

I 2020 blev Finn Søndergaard medejer af Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten, da stifteren Aksel Toft foretog generationsskifte. Samtidig kom Karsten Sørensen, der indtil da havde drevet en lokal maskinforretning, også med i ejerkredsen og er direktør i virksomheden.

- Da jeg kom hertil for ni år siden, var vi seks ansatte. Nu er vi 15, heraf tre udekørende sprøjtespecialister og snart en fjerde, når vores lærling Emil afslutter sit kursus her i september. Desuden er salget og aktiviteten indenfor traktorer og landbrugsmaskiner skaleret op med Karstens ankomst (direktør Karsten Sørensen, red.), tillige med at vores forhandling af Deutz-Fahr siden 2005 har fået en sand renæssance med importørskiftet, påpeger Finn Søndergaard.

Derudover er Brdr. Toft full-line forhandler af Kubota traktorer og redskaber, ligesom GS sneglevogne, de hollandske TopliftStaja kroghejsvogne og andre redskaber er med i produktporteføljen.

57 meters sprøjtebom

Med sin store erfaring tager Finn Søndergaard sig primært af importen og salget af sprøjter og udstyr.

Foruden Bargam-programmet, som går lige fra en 100 liters liftsprøjte, trailersprøjter op til 6.500 liter og til selvkørende sprøjter, importeres de engelske Knight trailer- og selvkørende sprøjter, samt CHD sprøjter fra Holland fra 5.000 til 14.000 liters beholdere og med bomme helt op til 57 meters bredde.

Indenfor tågesprøjter og sprøjter til specialafgrøder tilbydes Osella-programmet fra Italien og KWH fra Holland.

Ny dosering hver 10. centimeter

Med det stærke fokus på præcisionslandbrug er Sprøjtespecialisten klar med en række løsninger. En af dem er forhandlingen af det hollandske BbLeap-dysesystem.

Det pulserende dysesystem kan åbne og lukke dysen 100 gange i sekundet. Derved kan leveres en ny dosering for hver ti centimeter, selv ved høj hastighed.

- Samtidig kan BbLeap håndtere et tildelingskort opdelt i firkanter på 25x25 centimeter. På den måde er vi tæt på en tildeling på planteniveau.

Finn Søndergaard fremhæver også det hollandske system ved kørsel i kurver, idet hver enkelt pulserende dyse altid udbringer den valgte dråbestørrelse til opgaven, uanset om det er 50 eller måske 350 liter væske pr. hektar. Og ved forageren gælder det samme, hvor andre dyser ved start og stop ikke yder en 100 procent korrekt dosering.

Egne fronttanke

- Med de skærpede miljøkrav og det økonomiske aspekt ved sprøjtearbejdet vil der i de kommende år blive endnu større fokus på sådanne teknikker, forsikrer Finn Søndergaard, der også peger på andre muligheder for effektiv og reduceret brug af kemi i både traditionelle og specialafgrøder. Båndsprøjtning vinder således frem både kartofler, frøgræs, majs, sukkerroer og måske også i korn på sigt.

Til formålet har Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten en egenproduktion af fronttankløsninger, herunder todelte tanke, hvor der dermed kan udbringes to midler samtidig.

- Altså hvor man samtidig kan sprøjte i rækken og mellem rækkerne med to forskellige midler, eller for den sags skyld i den ene af tankene have flydende gødning. Eller i kartofler et bejdsemiddel.

Udstyr efter danske ønsker

Finn Søndergaard oplever stor interesse for disse specialløsninger, og viser på værkstedet en todelt fronttank, som er ved at blive klargjort til et større sjællandsk planteavlsbrug.

- Danske landmænd er langt fremme med omstillingen til præcisionsdyrkning, og derfor skræddersyr vi udstyret sammen med vores leverandører til de danske forhold og ønsker. De fleste fronttankløsninger leveres gennem forhandlere af for eksempel båndsprøjter, kartoffellæggere og såmaskiner.

Han nævner i den sammenhæng også muligheden for miljøtilskud til sådanne løsninger til optimeringen af sprøjtearbejdet. Det kan være helt ned på udstyrsniveau, hvor Hammel-virksomheden blandt andet tilbyder Raven-pumper til kemikalieinjektion via Isobus, eller de afdriftsreducerende dyser fra Lechler.

- Vi har fire-fem leverandører, netop for at vi dækker hele paletten af dyser, påpeger Finn Søndergaard.

Renoverede sprøjter

Med det omfattende salg af sprøjter har Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten et stort udvalg af brugte sprøjter.

- Naturligvis primært af Bargam, hvor vi oplever et stort gensalg, men også af andre fabrikater, fortæller Finn Søndergaard, og viser en 15 år gammel trailersprøjte, som netop er blevet gennemrenoveret på værkstedet, og som er solgt til en fritidslandmand med 150 hektar.

- Den har mange år i sig igen, og ofte er netop dette segment af bedrifter køber af vores mange opdaterede, brugte sprøjter, fordi man helt på linje med det professionelle landbrug gerne vil have kapacitet til at sprøjte med den rette timing i ideelt vejr.

Udviklingsmuligheder

Indtil videre står de normalvis 30-40 brugte sprøjte udenfor på den to hektar store grund. Et forestående ønske er derfor en ny koldhal til maskinopbevaring.

For to år siden flyttede virksomheden fra de eksisterende rammer i Sabro til den tidligere skurvognsfabrik i det vestlige industrikvarter i Hammel.

- Det har givet os bedre faciliteter, som også kommer vores dygtige og erfarne folk til gode. Og på den måde at have en attraktiv arbejdsplads, hvor der er udviklingspotentialer.

Finn Søndergaard glæder sig over en fornuftig økonomi i virksomheden med de foreløbig to ben. Dels de intense sprøjteaktiviteter og dels den voksende landbrugsmaskinhandel.

- Men vi er så sandelig også åbne for nye udviklingsmuligheder og et medejerskab, hvis der dukker én op med et spændende tiltag.

Fire servicebiler kører i hele landet

Foruden det omfattende salg af sprøjter og udstyr, både direkte og gennem forhandlere over hele landet, har Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten et stærkt ry indenfor service og reservedele, og ofte i samarbejde med kolleger i landbrugsmaskinbranchen.

- Med vores erfarne specialister og fire specialindrettede servicevogne klares serviceopgaverne enten hos forhandlerne eller ude på bedriften. Vi har reservedele til alle mærker med i bilen og reparationen kan derfor afsluttes på stedet. Det er vigtigt i en travl højsæson og en fordel for kunderne, fastslår salgs- og marketingschef og medindehaver Finn Søndergaard.

- Næst efter mejetærskeren er sprøjten den maskine, som håndterer de største værdier på en landbrugsbedrift. Derfor er service altafgørende.

Også udstyr til de obligatoriske sprøjtesyn er med i servicebilerne, ligesom de kan foretages af sprøjter med op til 45 meter bom på virksomheden i Hammel.

Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten

Grundlagt i 1968 af Aksel Toft sammen med sine to brødre på Mundelstrupgård nær Århus, blandt andet med import af Ursus traktorer og Bizon mejetærskere. Siden flyttes virksomheden til Sabro, inden den for to år siden rykkede ind i de større bygningsfaciliteter i Hammel på en to hektar grund

Efter generationsskifte i 2020 ejer stifteren Aksel Toft (77) stadig en aktiepost, og resten ejes af de tre nye medejere, direktør Karsten Sørensen og sprøjtespecialist Finn Søndergaard, samt bestyrelsesformand Jens Chr. Hundahl.

Importprogrammet af sprøjter omfatter blandt andet mærkerne Bargam, CHD, Knight, Osella og KWH samt et omfattende udstyrsprogram.

Forhandling af Deutz-Fahr traktorer, Kubota full-line programmet, Raven autostyring, Sieger drænspuler samt import af sneglevogne og kroghejsvogne mm.

15 ansatte

Læs også