Danish Agro klar med ny bestyrelse

Grovvarekoncernens ændrede folkevalgte struktur bliver i disse dage præsenteret ved seks regionsmøder.

Danish Agro AmbA er nu klar med den nye folkevalgte struktur, som blev vedtaget sidste år. Således er der indført en delegeretforsamling med 43 delegerede, valgt på ekstraordinære regionsmøder i efteråret. Bestyrelsen slankes fra ni til seks medlemmer, der nu vælges af de delegerede.

I mandags var de delegerede samlet i Køge for dels at godkende årsregnskabet for 2019, dels vælge den nye bestyrelse.

Ved seks regionsmøder rundt i hele landet i denne og næste uge bliver den nye folkevalgte ledelse præsenteret. Bestyrelsesmedlemmerne er Jørgen H. Mikkelsen, Herfølge, Hans Bonde Hansen, Nr. Alslev, Heine Mølholm Hansen, Varde, Søren Dyssemark Knudsen, Otterup, Søren Steen Smalbro, Hjørring, Niels Jørgen Bønløkke samt medarbejderrepræsentant Karsten Madsen, Kolding. Alle er genvalg, mens der med de færre pladser rundt om bestyrelsesbordet ikke blev plads til Lars Svenning Bach, Fjerritslev, Jørgen Damgaard, Hejls, og Michael Lundgaard Nielsen, Korsør, fra den hidtidige bestyrelse.

Den nye bestyrelse konstituerer sig i næste uge.

 Velsmurt maskine

- Der er alsidig repræsentation af alle driftsgrene og landsdele, og især er kontinuiteten vægtet godt, påpegede Jørgen H. Mikkelsen, da han onsdag aften gennemgik strukturen overfor 100 fremmødte fynske medlemmer ved regionsmødet i Odense.

- Sammen med direktionen og ledelsen er vi parat til de nye spændende perspektiver. Danish Agro fremstår i dag som en velsmurt maskine, klar til både fremtidens udfordringer og muligheder, påpegede koncernens mangeårige formand og nævnte det konkurrenceprægede marked, mere fokus på proteinafgrøder som hestebønner, græs, udviklingsmuligheder for Vilomix i Asien, ekspansion indenfor maskinhandel og andre fokusområder.

Sammen med koncernchef Henning Haahr præsenterede han regnskabet for 2019, der både blev betegnet som tilfredsstillende, men også udfordrende. Således steg omsætningen med syv procent til 35,3 milliarder kroner, mens resultatet efter skat var 402 millioner mod 447 millioner kroner året før. Blandt andet påvirkede en gammel tysk kartelsag, før Danish Agros opkøb af det pågældende selskab, negativt med 71 millioner kroner på bundlinjen.

Efter skatten og andelene til minoritetsaktionærerne i Danish Agros mange selskaber er betalt, er der 140 millioner kroner tilbage, hvorfra er vedtægtsbestemt, at 25 procent af overskuddet kan deklareres til de i alt godt 9.000 medlemmers konti. Det vil sige 35 millioner kroner. Dermed har Danish Agro overskudsdeklareret i alt 176 millioner kroner de seneste fem år.

erik@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 28

Læs også