bannerPos

Danish Crown-topchef: Nogle ejere forstår ikke alvoren af den nuværende situation

Man kigger på sig selv, og siger »jeg har effektiviseret, hvorfor gør I ikke bare det samme«, sagde Jais Valeur, topdirektør i Danish Crown, om kritikken fra nogle af selskabets ejere, under en konference på Axelborg i torsdags. Foto: Lasse Ege Pedersen

Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
22-06-2019 08:10
Danish Crowns topchef Jais Valeur benyttede konference på Axelborg i torsdags til at fortælle, at nogle af selskabets ejere ikke forstår den nuværende situations alvor. Selskabet kan ikke løse sine udfordringer kun ved effektiviseringer, sagde han.

På samme dag som producentforeningen Danske Svineproducenter i en pressemeddelelse efterlyste en dygtigere ledelse i Danish Crown, så langede selskabets topchef Jais Valeur tilbage mod visse af sit selskabs ejere.

Det skete under den konference, som Landbrug & Fødevarer arrangerede på Axelborg i torsdags som en markering af 100-året for Landbrugsraadet.

Nogle timer inden konferencen havde Danske Svineproducenter kritiseret Danish Crown for ikke at kunne følge med priserne syd for grænsen i Tyskland, som følge af en artikel i Finans, hvor der blev skrevet, at Danish Crown lige nu overvejer at lukke endnu et slagteri i Danmark.

Spurgte ind

Af Børsens chefredaktør Niels Lunde, der på Axelborg stillede topcheferne fra de fire største landmandsejede selskaber spørgsmål, blev Jais Valeur spurgt ind til situationen sidste år, hvor selskabet som følge af tab i det engelske selskab Tulip Ltd besluttede at udskyde det strategiske mål om at forbedre indtjeningen frem mod 2021. Målet havde ellers hidtil været, at Danish Crown inden da skulle øge sit indtjeningsmæssige forspring til en udvalgt gruppe af konkurrenter med 60 øre pr. kilo svinekød.

- Der er ingen tvivl om, at vi har nogle ejere, som har været inde i en endda meget vanskelig situation i de sidste par år. De forventer, at vi kan levere på det her. Vi må også bare sige, at med den konkurrencesituation, som vi har haft fra USA, Spanien og tyske smågrise, så det er bare blevet vanskeligt i den periode, som er gået.

- Og ja, det er da klart, at folk stiller spørgsmål til, om vi overhovedet kan levere på det der.

Fra Niels Lunde lød modspørgsmålet:

- Forstår dine ejere alvoren?

Fra Jais Valeur lød det:

- Nej, det tror jeg faktisk ikke. Der er nogle, der forstår det. Nu har jeg lige været rundt til kredsmøder, og der synes jeg, at vi har gode diskussioner. Der er dog også nogle, som ikke forstår det. De siger »ledelse, kan I ikke bare tage jer sammen, og så kan I løse det her problem«.

- Men jeg kan ikke bare fixe det, der hedder, at vi betaler 280 kroner i timen i Danmark, og en tysk løn er 115 kroner i timen for det samme stykke arbejde, sagde Jais Valeur, der slog fast, at udfordringen i konkurrencesituationen ikke kan løses med effektiviseringer alene.

Så simpelt er det ikke

Senere under seancen med Børsens chefredaktør uddybede Jais Valeur, hvorfor han mener, at nogle af selskabets ejere har svært ved at forstå alvoren af den aktuelle situation.

- Jeg tror, at det, som er svært at forstå, er, at når vi har lavet en så fornem udvikling ude i primærlandbruget – altså på landet er vi superkonkurrencedygtige på grisene og nok de mest effektive i verden i dag – så er det nok svært at forstå, hvorfor slagteriet så ikke kan tage sig sammen.

- Så simpelt er det ikke, men det er virkeligheden. Man kigger på sig selv, og siger »jeg har effektiviseret, hvorfor gør I ikke bare det samme«, sagde Jais Valeur.

Topchefen fra Danish Crown forklarede i øvrigt, at Danish Crown lige nu er inde i en omstillingsproces, hvor man vil bevæge sig fra slagteri til fødevarevirksomhed.

Sådan lød kritikken fra Danske Svineproducenter

I en pressemeddelelse torsdag lød det fra foreningen Danske Svineproducenters formand Kim Heiselberg i en pressemeddelelse, at han ikke er i tvivl om, at den onde cirkel, Danish Crown er inde i, kalder på nytænkning »og en ledelse, der er langt dygtigere end den nuværende.«

- Det er 11. time for slagteriet at få vendt den onde cirkel.

- I årevis har den pris, som slagteriet har formået at betale danske svineproducenter, ikke gjort det rentabelt at producere slagtesvin i Danmark. Derfor har der ikke været de investeringer i nye anlæg, vi alle kunne ønske os. I stedet lukker gamle nedslidte anlæg, og smågrisene bliver i stigende omfang solgt sydpå.

- Hvis vi ikke får vendt den onde cirkel, er det i værste fald en glidende afvikling af dansk slagtesvineproduktion, hvilket vi naturligvis ikke ønsker.

- Det er afgørende, at Danish Crown, der har en så dominerende stilling på det danske marked, og som er så afgørende for alle danske svineproducenter, får vendt skuden nu. Det er ikke et øjeblik for tidligt, sagde han.

ege

NutriFair 2020 får øget fokus på jagt og biogas

Arrangørerne bag næste års NutriFair-arrangement afslører nu, at der kommer et nyt område med fokus på jagt. Derudover får messen også stort fokus på biogas.

Mejeriforeningen sparker gang i klimadebat

Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan man kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.

Slik eller vin fra Tyskland? – så husk afgifterne

Det kan være fristende at køre en tur til Tyskland for at hente chokolade, slik, vin eller spiritus til julefrokosten med medarbejderne. Det er nemlig ofte billigere end her i Danmark. Det kan dog hurtigt blive lige så dyrt og mere besværligt på grund af punktafgifter.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Japansk interesse for dansk mælkeproduktion

Japanske politikere og ambassadørfolk blev fyldt med inspiration og ny viden efter et besøg hos den økologiske mælkeproducent Peter Sivertsen ved Lejre.

Majsafgrøder lider under begyndende nattefrost

Efter nattefrosten først i oktober er majsen især i det vestlige Jylland frosset ned flere steder.

Skal dit projekt til løse søer ændres?

Via et webinar delte Seges og Landbrugsstyrelsen for nylig både viden om rammerne for ordningen »etablering af løsdrift i farestalde 2018« og faglig inspiration til kommende projekter. Baggrunden er, at det kan give god mening at søge om forlængelse eller ændring.

Haves: Planteavlsbedrift Søges: Driftsleder

Med farmmanager-konceptet gør VKST det muligt at lease en driftsleder.

Debattøren for det hele vil hellere i Politiken end i Effektivt

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er på relativt kort tid blevet en stemme, man ikke kan ignorere. For tiden er hans store fokus at sætte en kile ind i spildevandsdebatten og på byfolks forurening kontra landbrugets. Han vil dog ikke banke folk oven i hovedet på grund af uvidenhed, for der er meget, han ikke selv ved.
Side 1 af 1665 (33285 artikler)Prev1234567166316641665Next