bannerPos

Danish Crown-topchef: Nogle ejere forstår ikke alvoren af den nuværende situation

Man kigger på sig selv, og siger »jeg har effektiviseret, hvorfor gør I ikke bare det samme«, sagde Jais Valeur, topdirektør i Danish Crown, om kritikken fra nogle af selskabets ejere, under en konference på Axelborg i torsdags. Foto: Lasse Ege Pedersen

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
22-06-2019 08:10
Danish Crowns topchef Jais Valeur benyttede konference på Axelborg i torsdags til at fortælle, at nogle af selskabets ejere ikke forstår den nuværende situations alvor. Selskabet kan ikke løse sine udfordringer kun ved effektiviseringer, sagde han.

På samme dag som producentforeningen Danske Svineproducenter i en pressemeddelelse efterlyste en dygtigere ledelse i Danish Crown, så langede selskabets topchef Jais Valeur tilbage mod visse af sit selskabs ejere.

Det skete under den konference, som Landbrug & Fødevarer arrangerede på Axelborg i torsdags som en markering af 100-året for Landbrugsraadet.

Nogle timer inden konferencen havde Danske Svineproducenter kritiseret Danish Crown for ikke at kunne følge med priserne syd for grænsen i Tyskland, som følge af en artikel i Finans, hvor der blev skrevet, at Danish Crown lige nu overvejer at lukke endnu et slagteri i Danmark.

Spurgte ind

Af Børsens chefredaktør Niels Lunde, der på Axelborg stillede topcheferne fra de fire største landmandsejede selskaber spørgsmål, blev Jais Valeur spurgt ind til situationen sidste år, hvor selskabet som følge af tab i det engelske selskab Tulip Ltd besluttede at udskyde det strategiske mål om at forbedre indtjeningen frem mod 2021. Målet havde ellers hidtil været, at Danish Crown inden da skulle øge sit indtjeningsmæssige forspring til en udvalgt gruppe af konkurrenter med 60 øre pr. kilo svinekød.

- Der er ingen tvivl om, at vi har nogle ejere, som har været inde i en endda meget vanskelig situation i de sidste par år. De forventer, at vi kan levere på det her. Vi må også bare sige, at med den konkurrencesituation, som vi har haft fra USA, Spanien og tyske smågrise, så det er bare blevet vanskeligt i den periode, som er gået.

- Og ja, det er da klart, at folk stiller spørgsmål til, om vi overhovedet kan levere på det der.

Fra Niels Lunde lød modspørgsmålet:

- Forstår dine ejere alvoren?

Fra Jais Valeur lød det:

- Nej, det tror jeg faktisk ikke. Der er nogle, der forstår det. Nu har jeg lige været rundt til kredsmøder, og der synes jeg, at vi har gode diskussioner. Der er dog også nogle, som ikke forstår det. De siger »ledelse, kan I ikke bare tage jer sammen, og så kan I løse det her problem«.

- Men jeg kan ikke bare fixe det, der hedder, at vi betaler 280 kroner i timen i Danmark, og en tysk løn er 115 kroner i timen for det samme stykke arbejde, sagde Jais Valeur, der slog fast, at udfordringen i konkurrencesituationen ikke kan løses med effektiviseringer alene.

Så simpelt er det ikke

Senere under seancen med Børsens chefredaktør uddybede Jais Valeur, hvorfor han mener, at nogle af selskabets ejere har svært ved at forstå alvoren af den aktuelle situation.

- Jeg tror, at det, som er svært at forstå, er, at når vi har lavet en så fornem udvikling ude i primærlandbruget – altså på landet er vi superkonkurrencedygtige på grisene og nok de mest effektive i verden i dag – så er det nok svært at forstå, hvorfor slagteriet så ikke kan tage sig sammen.

- Så simpelt er det ikke, men det er virkeligheden. Man kigger på sig selv, og siger »jeg har effektiviseret, hvorfor gør I ikke bare det samme«, sagde Jais Valeur.

Topchefen fra Danish Crown forklarede i øvrigt, at Danish Crown lige nu er inde i en omstillingsproces, hvor man vil bevæge sig fra slagteri til fødevarevirksomhed.

Sådan lød kritikken fra Danske Svineproducenter

I en pressemeddelelse torsdag lød det fra foreningen Danske Svineproducenters formand Kim Heiselberg i en pressemeddelelse, at han ikke er i tvivl om, at den onde cirkel, Danish Crown er inde i, kalder på nytænkning »og en ledelse, der er langt dygtigere end den nuværende.«

- Det er 11. time for slagteriet at få vendt den onde cirkel.

- I årevis har den pris, som slagteriet har formået at betale danske svineproducenter, ikke gjort det rentabelt at producere slagtesvin i Danmark. Derfor har der ikke været de investeringer i nye anlæg, vi alle kunne ønske os. I stedet lukker gamle nedslidte anlæg, og smågrisene bliver i stigende omfang solgt sydpå.

- Hvis vi ikke får vendt den onde cirkel, er det i værste fald en glidende afvikling af dansk slagtesvineproduktion, hvilket vi naturligvis ikke ønsker.

- Det er afgørende, at Danish Crown, der har en så dominerende stilling på det danske marked, og som er så afgørende for alle danske svineproducenter, får vendt skuden nu. Det er ikke et øjeblik for tidligt, sagde han.

ege

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next