Hasse har fart over feltet hos R2 Agro

Tidligere i år fik R2 Agro ny sælger på Sjælland i Hasse Bergkrantz. Og der er fart over feltet, og rigeligt at se til, beretter han.

KORNHANDEL For to år siden solgte Hasse Bergkrantz sin landbrugsejendom ved Herlufmagle nord for Næstved til Tybjerggaard, men selv om gården, der er hjemsted for svineproduktion, ikke er hans længere, har han fortsat god forbindelse til landbruget som kornhandler på Sjælland for foderstoffirmaet R2 Agro. Og der er tryk på kedlerne, oplyser han.

- Hos R2 Agro har vi historisk set haft fokus på at lave råvarer til minkfoderindustrien. Men nu har det udviklet sig til, at vi laver mange varer til foderindustrien, siger Hasse Bergkrantz og fortsætter:

- Det kan for eksempel være tilskudsprodukter til smågrise, kvægfoder, heste- og hønsefoder. Så der er mange ben at stå på, og vi har rigtig stor aktivitet ude i Asien, men også i Østeuropa, især med produkter til svineproduktion og kyllinger. 

Højt aktivitetsniveau

Og med aktiviteter mener Hasse Bergkrantz både i forhold til handel, men også i forhold til produktion af foderstoffer.

- Der er også nogle af de produkter, vi er mellemhandlere på ved hjælp af agenturer. Men alt i alt har vi en bred palet af aktiviteter som et handels- og produktionsselskab.

Og de mange forskellige aktiviteter er med til at gøre sælgerens hverdag til en ganske travl en af slagsen.

- Jeg sidder blandt andet både hjemme og klarer handler derfra, og er også gerne på besøg i fabrikken i Hedensted, måske en gang om ugen eller hver 14. dag. Og der er jo vild aktivitet, og der bliver talt på det ene sprog efter det andet mellem dem der handler, mens andre – under normale forhold – er ude at rejse over hele verden. Måske er én i Asien, og en anden er i Ukraine, fortæller Hasse Bergkrantz og tilføjer:  

- Der er dog selvfølgelig ingen rejseaktiviteter i udlandet i øjeblikket på grund af corona.

Flere facetter

Hans egen rolle hos R2 Agro har en del forskellige facetter, afslører han. 

- Udover den produktion, vi har i Hedensted af specialprodukter, er en af mine største opgaver at købe ind til fabrikken. Men derudover køber jeg ind her øst for Storebælt, primært fordi prisen gerne er lidt lavere øst end vest for Storebælt, fordi det er derovre vi har husdyrene, og det er her, tingene skal afsættes, siger Hasse Bergkrantz.

Han har et pænt fokus på afgrødeaktiviteter i sin rolle, og det trækker også tråde ud af landet.

- Det er primært afgrødeaktiviteter, jeg står for, for vi har også aktiviteter i form af handel mellem to parter, som jeg primært står for. For eksempel handler fra Tyskland til Sverige og fra Sverige til Danmark.

Produkter til flere dyregrupper

Det er ikke nogen hemmelighed, at minkbranchen i Danmark har oplevet et dyk blandt avlerne. De seneste tal fra Danmarks Statistik har vist, at der blot er cirka 1.000 minkavlere tilbage i Danmark, men alligevel har R2 Agro bevaret en pæn aktivitet på den del af forretningen.

- Selv om der har været krise i nogle dele af minkbranchen, har vi fortsat stor aktivitet på det felt, siger Hasse Bergkrantz og fortsætter:

Minkbranchen har det svært, men vores produkter bruges også til andre dyregrupper, blandt andet svin, og vi oplever heldigvis en meget positiv udvikling i priserne på svinekød og dermed en høj aktivitet på dette felt.

- Vi er slet ikke i tvivl om, at minkbranchen fortsat vil være i Danmark, og at markedet for mink vil stabilisere sig igen, men eftersom vores produkter også kan anvendes til andre dyregrupper, er vi ikke afhængige af en specifik dyregruppe.

- Vi er slet ikke i tvivl om, at minkbranchen fortsat vil være i Danmark, og at markedet for mink vil stabilisere sig igen, men eftersom vores produkter også kan anvendes til andre dyregrupper, er vi ikke afhængige af en specifik dyregruppe.

Hasse Bergkrantz

Processen

Forarbejdningsprocessen hos R2 Agro har den effekt, at både proteinet og kulhydratet er let tilgængeligt for dyrene, hvilket giver dyrene et bedre foder, der er hurtigere optageligt og sundere for blandt andet tarmsystemet. 

- Grisene får også en bedre tarmsundhed, for hvis man – som før – brugte den rå hvede, hvor proteinet og kulhydraterne ikke er så let tilgængelige, får man det flyttet længere ud i tarmen, inden de begynder at optage det. Og det er jo der, vi ikke vil have det i forhold til for eksempel diarré, siger Hasse Bergkrantz.

Men det bliver også nødvendigt for branchen at komme med nye løsninger, når man også skal tage hensyn til et øget fokus på hensyn til klima og miljø. Her tænker Hasse Bergkrantz primært på, at zink er på vej ud som tilsætningsstof til grisene.

- Det her kan ikke løse det alene, men det, der skal løse det, er at vi generelt laver bedre, men måske også dyrere foderblandinger til de små grise, så vi ligesom får dem startet bedre op, i stedet for den rå billige blanding, man har kørt med i mange år, og så ved at toppe op med zink, så man lige kunne styre det på den måde. Men i fremtiden tror jeg at vi får skubbet noget mere af det afsted, sammen med nogle andre ting.

Læs også