Juletræer med hedetur

Mange nyplantede juletræer lider i sommervarmen.

- På de rigtig lerholdige jorder oplever vi over 30 procent planteafgang – og det kan blive værre endnu.

Det konstaterer skovfoged Johann Holm Jacobsen, Skovdyrkerforeningen Fyn. Han slår samtidig fast, at stort set alle nyplantninger fra i år oplever skader på grund af sommervarmen.

- Det afhænger meget af jordtypen, men i alle nyplantninger vil der være en vis planteafgang på grund af tørken. Meget mere end vi plejer at se. Især nobilis har været meget vanskelig at plante i år, siger Johann Holm Jacobsen.

Små prisstigninger

Ude i Europa har man også oplevet skader i juletræskulturerne. I Tyskland har man haft haglskader, og i Polen har man haft frostskader. Selv om der ikke er tale om omfattende skader, betyder mange bække små, at udbuddet af juletræer sandsynligvis vil falde i forhold til de seneste år.

- Derfor forventer vi også, at prisen vil stige lidt på de gode kvaliteter. Der bliver ikke tale om kraftige prisstigninger, og måske heller ikke på alle sortimenter, men en lille prisstigning eller i det mindste en prisfastholdelse i forhold til de seneste tre-fire år med prisfald, siger Johann Holm Jacobsen.

- Men, tilføjer den fynske skovfoged, det skal være træer af god kvalitet og gerne over 1,75 centimeter i højden.

 

Læs også