Video: Stjerneregn til nytænkning inden for biogas

Svend Hoff fra AST under Assentoft Silo mener, at der er tale om en væsentlig nytænkning i form af firmaets nye løsning til at få udnyttet ressourcerne i biomasse langt mere end hidtil.

Direktør Svend Hoff mener, at måden at forøge biogasudbyttet på og samtidig tilføje added value til den udvaskede biomasse er en stor nytænkning på området. Og ekspertudvalget i Agromek Stars er enige. Foto: Alexander Dornwirth.

Assentoft Silo imponerede på dette års Agromek med to nyheder, som hver fik tre stjerner, altså det maksimale, i det prestigeomtalte Agromek Stars.

- Men vi burde have fået fire, siger direktør Svend Hoff fra selskabet Advanced Substrate Technologies under Assentoft Silo med et lille grin, inden han fortsætter:

- Der er virkelig tale om nytænkning. Vi har formået at tænke tingene sammen ved at recirkulere nogle ting, vi i forvejen har på nogle anlæg, hvilket medvirker til, at vi får 25 procent mere gasudbytte ud af de samme biomasser.

Det er lidt kringlet og meget teknisk. Men Assentoft Silo har imponeret dommerudvalget ved kort fortalt at neddele og findele svære biomasser såsom for eksempel vådt halm og græs og efterfølgende køre det gennem en matrice, der øger gasudbyttet.

Store perspektiver

Derudover bliver biomassen udsat for en såkaldt N-steaming (behandling med ammoniak), der åbner halmens fibre og altså øger gasudbyttet med ekstra 25 procent.

- Der er store perspektiver i det her. Hvis vi skal få realiseret og gennemført den grønne udvikling, så skal vi virkelig bruge biomasserne med omtanke, og vi skal have fat i nogle biomasser, som vi i dag ikke bruger, men som bør komme med ind over biogasanlæg for også at få næringsstofferne tilbage, siger Svend Hoff.

Når biomassen er kværnet og N-steamet, er den ifølge producenten let at håndtere og blande med gylle før indpumpning i biogasreaktorer.

Svend Hoff supplerer, at metoden som et ekstra plus sørger for, at det afvaskede biomasse får en added value, som kan bruges i forhold til vækstmidler og svampesubstrat.

- Det gode er, at vi får udnyttet ressourcerne bedre, og at vi får næringsstofferne tilbage. Vi skal have næringsstofferne tilbage i det, vi kalder den cirkulære biokemi. Det er kernen i det, siger han.

Læs også