Står op kvart i tre for at malke

De besøgende på Rødme Nygaard fik en intensiv oplevelse på staldgangene ved »Åbent Landbrug« arrangementet.

Den ene af gårdens tre elever, Line Larsen, fortæller Anders Jørgensen fra Svendborg om dagligdagen på bedriften, mens hans toårige søn Victor nærstuderer kvierne i stalden. Fotos: Erik Hansen Camilla og Morten fra Odense viser sønnen Anton de 280 jerseykøer i stalden på Rødme Nygaard. - Folk vil os gerne. Derfor er det vigtigt at give os tid til forbrugerne, som jo er vores kunder, siger Søren Hansen, der her byder velkommen til en af dagens fem rundvisninger på gården, hvor han er tredje generation.

Hvor gammel skal en ko klar være, for at den kan malkes? Hvor sender du mælken hen? Hvor er mejetærskeren? Hvornår starter I om morgenen?

Der var masser af spørgsmål at svare på i den halvanden time, hvor holdene på 20 gæster dagen igennem tog turen rundt i stalden på Rødme Nygaard ved det traditionsrige »Åbent Landbrug« arrangement den tredje søndag i september.

- Der var ingen, som spurgte om klima og de aktuelle landbrugsforhandlinger. Politik var ikke et tema. Nej, man ville meget hellere høre om dyrene og vor dagligdag, konstaterede gårdejer Søren Hansen, der sammen med tre ansatte beredvilligt svarede de mange interesserede familier og øvrige i alt 100 fremmødte, som havde tilmeldt sig de fem rundvisninger.

Cykler fra Rudme hver morgen

- Vi starter hver morgen med at malke klokken fire. Så jeg står altid op klokken kvart i tre for at nå en kop kaffe, inden jeg cykler fra Rudme, hvor jeg bor, og hertil, fortalte 18-årige Line Larsen, som er en af de tre elever, som arbejder på Rødme Nygaard.

Hun har været ansat et halvt år efter grunduddannelsen på Dalum Landbrugsskole, og hendes plan er uddanne sig til agrarøkonom for en dag at etablere sig som selvstændig landmand med en mælkeproduktion.

Det var en af de mange spændende oplysninger, som de besøgende fik med hjem fra staldbesøget. De fik også at vide, at de i alt 280 jerseykøer hver dag får serveret ikke mindre end 13 tons foder, og de omkring 300 kvier og kalve spiser tre tons foder dagligt.

- Dyrene har det godt

- Det er rigtig spændende at høre om, hvad der foregår på en sådan kvæggård. Vi kører forbi her hver dag, når Josefine skal til og fra vuggestuen. Derfor benyttede vi chancen for at tilmelde os og se det hele indefra.

- Og dyrene ser ud til at have det godt, og det interessant at høre om dagligdagen på en sådan stor bedrift, lød det var elektriker Anders Jørgensen, der sammen med hans kone Johanne, Josefine i barnevognen og den meget dyreinteresserede toårige Victor havde taget turen fra Svendborg til deres første besøg på »Åbent Landbrug«.

For Camilla og Morten med sønnen Anton var det også debut ved arrangementet. Familien fra Odense har dog et par gange ved til »Øko-dag« for at se køerne komme ud på græs.

- Folk vil os

- Flere spurgte om, hvorfor køerne ikke er på græs. Men økologi var ikke et tema, og alle gæster var positive for det, vi gør. Folk vil os, og derfor skal vi huske bruge tid på forbrugerne, som jo er vores kunder, og ikke kun fokusere på de grupper, som er kritiske, konkluderede 41-årige Søren Hansen, som for andet år i træk var vært ved det landsdækkende Landbrug & Fødevarer arrangement.

Under sidste års corona-restriktioner var der kun adgang for én familie ad gangen, og derfor var kun 16 personer på besøg på Rødme Nygaard.

- Med ophævelsen af restriktionerne kunne der godt være givet flere mulighed for deltagelse i år, men med denne form for rundvisning, bliver oplevelsen mere intensiv for både gæsterne og os. Faktisk hørte jeg blandt andet fra en familie fra Odense, at de netop havde valgt at køre her til Stenstrup for at få en rundvisning.

I alt deltog 86 gårde og besøgssteder landet over ved »Åbent Landbrug 2021« med enten rundvisninger som hos Søren Hansen eller åbent hus med tilmelding. Det samlede besøgstal var på 54.827.

Rødme Nygaard

● Gården ved Stenstrup ejes af Sandra og Søren Hansen (41). Tre børn - Mikkel, Josefine og Lærke. Søren Hansen, der er tredje generation, overtog gården i 2018 efter 12 år i et I/S sammen med faderen

● Besætningen er på 280 jerseykøer med 300 ungdyr (50-70 kvier sælges årligt til eksport). Løsdriftsstalden er opført i 2005, og kviestalden i 2013

● I kvægbedriften på Rødme Nygaard arbejder tre elever, to deltidsansatte samt ejeren

● Til gården hører 160 ha, og desuden 100 ha i forpagtning. Fra i år er indgået markdriftssamarbejde med godserne Skjoldemose og Løjtved på i alt 1.300 hektar

Læs også