ESG betyder egentlig bare »opfør dig ordentligt«

Klimadag hos Patriotisk Selskab blev et større tilløbsstykke end ventet. – Men ESG og klimaregnskab er også meget vigtige emne, lød det fra direktør Christian Vesterager.

I takt med, at menneskets klimaaftryk bliver større og større, og klima og bæredygtighed får stadig større opmærksomhed i hele verden, stilles der krav til landbruget om at gøre noget nu. Og det er der noget, der tyder på, at landmændene godt ved, kan direktør hos Patriotisk Selskab Christian H. Vesterager konstatere.

I hvert fald måtte han i sidste øjeblik træffe beslutning om at ændre adressen for Patriotisk Selskabs klimadag den 29. april til Odense Congress Center, fordi Patriotisk Selskabs lokaler ikke kunne rumme de mange tilmeldinger, der pludselig strømmede ind.

- Det er også et meget vigtigt emne, vi sætter fokus på i dag, nemlig hvad den enkelte landmand konkret kan gøre i sin virksomhed for at leve op til ESG, og hvordan man med et klimaregnskab kan måle på og forbedre virksomhedens miljømæssige aftryk. Hos Patriotisk Selskab forventer vi, at flere kunder vil kontakte os efter klimadagen for at få hjælp til at vælge den rette klimaberegningsmodel og få lavet en ESG-rapport, sagde han.

Flere udbydere af klimaberegninger

Til Patriotisk Selskabs klimadag deltog forskellige udbydere af klimaberegninger, så de cirka 70 deltagere kunne få et bredt indblik i markedet.

- Der er repræsenteret mange forskellige driftsgrene i lokalet, og ingen model kan rumme det hele – derfor er det vigtigt at kende de forskellige modeller, påpegede formand for Patriotisk Selskabs Økonomiudvalg Christina Ahlefeldt-Laurvig, da hun bød velkommen.

ESG hos Rosenfeldt

Men hvad er ESG?

- ESG betyder egentlig bare »opfør dig ordentligt«. Nu er der bare kommet nogle bogstaver på, påpegede Nicolai Oxholm Tillisch fra Rosenfeldt Gods.

Rosenfeldt er langt fremme på ESG-dagsordenen og har været det længe inden, der overhovedet var nogen, der talte om ESG. Nicolai Oxholm Tillisch kunne berette om Rosenfeldts mange forskellige tiltag, og hvordan tiltagene passer ind under henholdsvis E’et, S’et og G’et i ESG.

På Rosenfeldts »E-liste« – altså de miljø- og klimamæssige tiltag – er blandt andet biodiversitetsprojekter, præcisionsjordbrug, solceller og vindmøller. På »S-listen« – altså de sociale tiltag – er blandt andet DiSC-profiler, sociale arrangementer for medarbejderne, APV og Åbent Landbrug.

Men ifølge Nicolai Oxholm Tillisch burde G’et i ESG - Governance - egentlig stå forrest.

- Alt det andet lader sig ikke gøre, hvis ikke vi har økonomien med os, konstaterede han.

Nicolai Oxholm Tillisch understregede, at man skal vælge de tiltag, der giver mening i den virksomhed, man har.

- Start i det små og begynd med det, som er nemt og sjovt at gå til, lød anbefalingen fra Nicolai Oxholm Tillisch.

 

Hvad kan man få ud af at arbejde med ESG?

Økonomikonsulent Lone Bendixen begyndte klimadagen med en »indflyvning« til ESG og kom i den forbindelse ind på, hvad man kan få ud af at arbejde med ESG.

- Det er en license to produce og sikrer hermed, at man kan afsætte sine produkter, låne penge og så videre. Herudover bliver det nemmere at få øje på potentielle bæredygtige tiltag, der kan bruges til at styrke den økonomiske bundlinje.

- Fokus på ESG kan også oplagt være en igangsætter til at lave en egentlig virksomhedsstrategi, som ESG er en del af. Med en strategi har man en retning og overblik til at træffe de rette beslutninger, både økonomisk og bæredygtigt. Det er for eksempel nemmere at beslutte, hvilke ting man skal investere i, fortalte hun.

Deltagende udbydere af klimaberegninger

• ConTerra – hvis model kan håndtere skov, mark og husdyr

• SEGES – hvis model kan håndtere mark og husdyr

• Nordic Green Solutions – som kan måle på energiforbrug

Læs også