Kom og oplev Glenholm Vingård
Glenholm vine er nogle af landets dyreste. Lørdag den 21. september har du muligheden for at kigge ind bag det nordjyske familiedrevne vineri ved Ranum, når der er Dansk Vindag.

Lørdag den 21. september kan man besøge Glenholm Vingård, når der er Dansk Vindag.
Man kan sagtens mærke stemningen, mens man sidder der på den hvidmalede bænk i drivhuset på Glenholm Vingård ved Ranum, hvor vindruer hænger ned fra taget, og blikket drages mod Limfjorden, hvor Livø kan skimtes i det fjerne. Man kan forestille sig vinen i glasset, smilene og solen, som brager ned gennem drivhusets glas. Men sådan er det ikke i dag, for det regner, og det behager ikke Hans Jørgen Madsen, for han skulle have været i marken. Det skulle han også i går, men der regnede det også.
- Det er værre end 2017, siger han og drømmer sig tilbage til sidste år, hvor smilet nærmest blev limet fast i mundvigen, mens solen væltede ned over vinstokkene dag efter dag, uge efter uge og måned efter måned. Det resulterede i en høst lidt ud over det sædvanlige. Den begyndte allerede midt i september og resulterede i omkring 7.000 flasker vin fra de omkring 2,5 hektar vinstokke.
Markant anderledes ser det ud i år, hvor der godt nok er mange fine druer og så alligevel færre end sidste år, og en høst som umiddelbart først starter midt i oktober, fordi august og septembers våde, fugtige og kølige vejr har forsinket druerne, som i et normalt år høstes fra 1. oktober og tre uger frem på Glenholm Vingård. Samtidig er 7.000 flasker urealistisk i år, hvor man frygter at lande på halvdelen. I gennemsnit produceres der årligt omkring 5.000 flasker på gården.
Hans Jørgen Madsen prøver at lade være med at tage det der med vejret så tungt, mens han skænker kaffe og begynder at fortælle den historie, han har fortalt så tit, om hvordan det hele begyndte.
Købte drømmebeliggenheden
For at Glenholm en dag skulle producere dansk vin, hvor prisen for en flaske hvidvin begynder ved 345 kroner og i øvrigt er udsolgt for i år, lå ikke lige i tankerne, da Brita og Hans Jørgen købte stedet i 1983, dengang en byggegrund med en gudsbenådet udsigt.
Ejendommen, der lå der før, var brændt og Brita og Hans Jørgen overtog en bar mark, som de plantede til med læbælter, juletræer og et hus til den lille familie, som gennem en årrække havde boet i England, men nu med halvstore børn havde besluttet at vende snuden hjemad.
Livslang passion for vin
Vin var ikke ukendt for Hans Jørgen, som er opvokset på et husmandssted med en far, som lavede vin af alt, der kunne gære.
- Jeg har altid været bidt af en gal vinstok. Hver gang jeg er flyttet, har jeg altid plantet en vin, inden jeg har pakket flyttekasser ud, fortæller Hans Jørgen.
Ti år skulle der gå, inden de første vinstokke sådan for alvor blev sat i jorden på Glenholm.
Året var 1993, og Hans Jørgen Madsen var endnu engang i England, der hvor han lang tid forinden havde drevet forretning og var med til at få nordmannsgranen til landet, en gran som for englænderne dengang var ukendt.
- Jeg så et skilt, hvor der stod »vinstokke sælges«. Bilen stoppede automatisk og drejede derop af sig selv, fortæller Hans Jørgen, som kom hjem med omkring 20 vinstokke, som var fordelt på fire sorter.
Genial jord til vin
Vinstokkene bliver sat i jorden, hvorefter det viser sig, at jorden under Glenholm er fuldstændig eminent til vin. 30 centimeter god muldjord med porøs gul ler under og masser af kridt, flint, sand og grus.
Men selvom vinen elskede jorden, var den absolut ikke begejstret for vinden og Hans Jørgen gav sig til at flette pileskærme, som kunne give læ for overhovedet at få noget ud af vinstokkene, som på det tidspunkt stadig var ren hobby og hygge.
- I 1995 fandt jeg pludselig ud af, at der er andre i Danmark, som også har vin og er gået i gang cirka samtidig som mig. Det går op for mig, at der også er en forening, og jeg kommer med i et erfa-samarbejde, og så går det stærkt.
Druerne er omdrejningspunktet
Der går en del år med små parceller, og først i 00’erne er den første hektar plantet til.
- I 2005 kommer vores søn og datter, Jesper og Dorthe, hjem og spørger, om ikke vi skal lave en forretning. Det bliver formaliseret i 2007, hvorefter det for alvor går fra at være min hobby til at være en familiedrevet virksomhed, forklarer Hans Jørgen.
En virksomhed, som får navnet Glenholm Vingård og hvor omdrejningspunktet er druerne.
Hans Jørgen står for markerne, mor Brita er værtinde og står for køkkenet. Sønnen Jesper er vinmager og produktudvikler, mens datteren Dorthe holder styr på alt det administrative og idéudvikler sammen med sin bror.
Glenholm Vingård driver også en cafe, et gæstehus med flere værelser og festlokaler.
Hele druen bruges
Glenholm Vingård producerer rød- og hvidvin, mousserende vine, hedvine, champagne- og portvinstyper.
Der produceret rødvine af sorterne Rondo og Regent og hvidvine af Solaris og Muscaris. Og så er der de mousserende vine, som stammer fra Orion- og Phoenix-druerne.
Alle druer sorteres, for på stedet er kun det bedste godt nok, og kun de bedste druer bruges til vin.
Alligevel rammer stedet direkte ned i nutiden om bæredygtighed og at reducere madspild ved at bruge alt, både kasserede druer og restprodukterne fra vinproduktionen til alverdens andre ting. Der er sodavand, saft, icetea, sirup og gelé for bare at nævne nogle af produkterne.
Og restprodukterne har en ganske stor værdi for stedet, hvor indtjeningen på vinen og restprodukterne faktisk er ens.
Så produceres der Sangria og Mojito, som er lavet af bundfaldet fra vinproduktionen og serveres i stedets Cafe.
Alle produkter kan udelukkende købes på Glenholm Vingård eller købes på stedets webshop.
Bliv medejer af Glenholm
Hvert år besøges Glenholm Vingård af flere tusinde mennesker, som bestiller en rundvisning på stedet eller en frokost i cafeen. Stedet er også så populært, at folk næsten står i kø, når der skal bruges flittige hænder til for eksempel høsten.
- Her kommer folk, som interesserer sig for vinavl, der kommer familier, og firmaer bruger det som et personalearrangement, forklarer Hans Jørgen, som også afholder både kurser og foredrag.
At Glenholm er populær, fandt familien i særdeleshed ud af, da de i 2015 åbnede for muligheden for, at man som privatperson, forening eller andet kunne købe en b-anpart og blive medejer.
Nogle køber én anpart og andre flere, og lige nu er der solgt over 600 anparter, flest i Danmark, men også flere i vores nabolande. En anpart koster 1.000 kroner og giver anpartshaveren en række fordele og tilbud.
Økologisk fremtid
Næste skridt for familien Madsen, som kalder Glenholm Vingård for deres livsstilsprojekt mere end en guldkalv, er at kunne sætte det røde Ø på alle deres produkter.
- Sorterne er efterhånden så gode og resistente, at vi ikke har sprøjtet i to år, fortæller Hans Jørgen, som glæder sig til også at kunne kalde vinen økologisk.
Inden da glæder han og resten af familien sig til at kunne byde interesserede indenfor til Dansk Vindag den 21. september, hvor en række vinavlere inviterer indenfor landet over. På Glenholm vil man fra klokken 13 til 16 kunne tage et kig ind i vineriet og lægge et besøg i butikken, cafeen og baren. Klokken 14 er der markvandring.
Interesserede landmænd kan også høre om muligheden for at dyrke deres eget vin i samarbejde med Glenholm Vingård. Her har stedet allerede landmænd, som har plantet alt fra små jordstykker til op imod to hektar til med vinstokke. Enten dyrkes druerne til Glenholm, og indgår i deres produkter, eller også kan man aflevere sine druer i vineriet og få dem tilbage, når vinen er tappet på flasker.