Samsåning af korn og gødning

Almas Agro havde på skuets førstedag travlt med at fortælle om firmaets nye bugserede Lemken-rotorharvesåmaskine med gødningsplacering.

Den fik mere opmærksomhed end så mange andre maskiner, den blå Lemken Compact Solitair 9/400. En rotorharvesåmaskine på fire meter med gødningsplacering.

- Der findes ikke andre på markedet med den kapacitet, fortalte Nis Peter Albrechtsen, salgschef for Lemken Skandinavien på Almas Agros stand.

Placerer startgødning

Selve såsættet er det allerede kendte fra Lemken, men gødningsplaceringen er ny.

Tanken kan rumme 3.500 liter, hvoraf 40 procent er til gødning og 60 procent er til korn.

- Hvis ikke man vil have startgødning med, kan man fylde hele tanken med korn, fortalte Stig Risdahl Knudsen, administrerende direktør i Almas Agro.

Såsættet kan fås på fire eller seks meter, og den »smalle« model har en listepris på omkring 800.000 kroner.

Radialdæk bærer oppe

Såsættet henvender sig i særdeleshed til middel til svær jord på grund af sin rotorharve. Det er en stor maskine, men bløde marker er intet problem på grund af dens helt specielle dæk til at bære maskinen oppe.

Helt unikt kører det blå såsæt på radialdæk, som er større i både bredde og højde end diagonaldæk.

Fordelen er, at landmanden kan tage luft ud af dem eller fylde luft i, i forhold til jordforholdene.

- Man kommer ikke til at kunne se, hvor den har kørt, smiler Nis Peter Albrechtsen.

Dækkene gør samtidig, at såsættet er godkendt til at køre fra gården og ud til marken med fuldt læs.

Parallelophæng

Det er en bugseret maskine, som samtidig har en pakvalse. Pakvalsen sørger for, at sårillen altid er flad og fast, så kornets mulighed for at få godt fat er optimal. Samtidig trykkes jorden mellem sårillerne ikke, hvilket blandt andet giver en optimal kapillæreffekt, så vandet kan trænge gennem jorden.

Rotorharvesåmaskinen kan også bryste sig af parallelophæng, hvilket gør, at nedfaldsvinklen altid er den samme uanset hvilke pukler og hældninger, der måtte være på marken.

- Hvis man indstiller den til at så i 3,5 centimeters dybde, ja så sår den også i 3,5 centimeters dybde, fortæller Nis Peter Albrechtsen, som også fremviser såsættet på Hjørring Dyrskue i dag.

- Og hvis ikke det er solgt inden, vil det køre demo i efteråret, konstaterer Stig Risdahl Knudsen.

Læs også