bannerPos

- Få styr på høstkapaciteten nu

- Erfaringen siger, at der er risiko for problemer med nedbør i høstperioden. Hvis ikke der er mandskab nok, når vejret er godt, kan det resultere i for sen høst, siger Daniel Rosenkilde Damhus.
09-07-2020 15:04

Planlægning er nøglen til en god høst, påminder Velas.

HØST Hvis høsten ikke kommer i hus til tiden, så kan det i værste fald koste flere tusind kroner pr. hektar.

Derfor er det vigtigt, at man allerede nu sikrer sig, at man har tilstrækkelig høstkapacitet, fastslår Daniel Rosenkilde Damhus, planteavlskonsulent hos Velas.

Mejetærsker, mandskab, frakørsel og kornlager er nogle af de faktorer, der skal være på plads for at få optimalt udbytte af høsten.

- Det er en god ide som planteavler at spørge sig selv, om det er realistisk at få høstet det planlagte areal med den tilgængelige kapacitet. Hvis ikke det er realistisk, bør man få lavet aftaler med sine samarbejdspartnere, eksempelvis maskinstationen, kollegaer og naboer, siger Daniel Rosenkilde Damhus.

- Det koster det samme at få høsthjælp, uanset om vejret er godt eller skidt, påpeger han.

- Og det er meget sjovere at få hjælp, inden kornet har stået for længe på marken, og man har mistet udbytte. Så udnyt det gode vejr og få kørt med fuld kapacitet der, lyder opfordringen fra konsulenten.

Kig på tidligere år

For at vurdere, om det er realistisk at få høsten i hus, kan man regne på, hvad kapaciteten med maskiner og mandskab gør det muligt at høste om dagen.

Samtidig bør man også se på tidligere års erfaringer, hvis man førhen har haft udfordringer med at nå høsten til tiden.

- De seneste år har været mere og mere ekstreme rent vejrmæssigt. Så erfaringen siger, at der er risiko for problemer med nedbør i høstperioden. Hvis ikke der er mandskab nok, når vejret er godt, kan det resultere i for sen høst. Så kan man have passet afgrøden efter alle kunstens regler hele sæsonen, men kan man ikke få den ind, er det jo lige meget, siger planteavlskonsulenten.

En for sen høst kan starte en ond cirkel.

- Det giver en risiko for, at man ikke kan så den næste afgrøde til tiden. Og så begynder det at koste på næste års udbytte.

Hold et planlægningsmøde

Når kapaciteten skal udregnes, er det vigtigt at huske, at det handler om meget mere end mejetærskerens størrelse. Det inkluderer alt fra markernes størrelse til, om der er folk nok til at køre mejetærskeren, og om der er vogne nok til at køre fra, samt om der er nok kapacitet i silo og indtag.

Derudover er der nogle vigtige, lavpraktiske ting i planlægningen, som kan virke banale, men som alligevel nogle gange bliver overset og koster på bundlinjen, siger Daniel Rosenkilde Damhus

- Hold et planlægningsmøde, så alle medarbejdere og samarbejdspartnere ved, hvad der skal ske. Sørg for at medarbejdernes ferie ikke kommer i komplikationer med høsten, og sørg for at det ikke er dagen inden høst, at du vil gøre kornlageret rent og opdager, at din snegl er i stykker. Få klaret de ting inden, så det bare er at dreje nøglen og køre afsted, når det er tid til at høste, siger planteavlskonsulenten.

fe

Produktion af græsprotein er i gang

Danmarks første kommercielle anlæg til fremstilling af græsprotein er etableret, så foder med græsprotein kan forventes klar i dette efterår. Seges afholder webinar om græsprotein den 14. september.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.
Side 1 af 1892 (37824 artikler)Prev1234567189018911892Next