Sommerbebuder: Blomkål fra Birkum

Som 15-årig kom jyske Bent Dam i lære på Fyn som frilandsgartner. I dag er han en af blot tre tilbageværende fynske blomkålsproducenter. Til gengæld har han et væld af spændende grøntsager på Gartneriet Toftelund.

Spidskålene, som her skæres om eftermiddagen, er allerede næste morgen ude i butikkerne i hovedstaden eller lokale supermarkeder. Efter at have været medlem af Gasa, afsætter Bent Dam nu for niende år selv alle sine produkter gennem grossister. Se video - klik på linket i artiklen. Fotos og video: Erik Hansen - Vi kan ikke konkurrere med de store, men på tidlige sæsonvarer, siger frilandsgartner Bent Dam, som på Gartneriet Toftelunds 30 hektar har et væld af grøntsager. Her vises han majroer, som snart er store nok til høst. 
Frilandsgartner Bent Dam har en fast stab af medarbejdere fra familier i Litauen og Letland til at hjælpe sig. Her pakkes grønkål, som er blevet populært også til sommersalater, af Ervinas Baranskis (tv) og Niklavs Petersons, som har fjerde sæson på gartneriet i Birkum. Som noget nyt er der plantet rabarber i et af gartneriets drivhuse. Og det har været en salgssucces i år. Gartneriet Toftlund har sin egen gårdbutik, hvor de mange grøntsager fra markerne kan købes. Bent Dam oplyser, at sidste års corona betød en fordobling af omsætningen. Den øgede fokus på friske, lokale varer håber han på, at forbrugerne vil fastholde.

Kyllingesteg med nye kartofler og et frisk blomkål – så er det sommer!

For mange giver blomkål denne association til en ægte sommerspise, enten som kogt eller i salatskålen.

Men leder man efter blomkål i supermarkedet, er det ofte et tysk eller måske et spansk blomkål, man får fat i. Ikke mindst på grund af lønninger og produktionsforhold er dyrkningen af blomkål og andre frilandsgrøntsager nemlig rykket til sydligere himmelstrøg.

Tre fynske kålavlere tilbage

På Fyn, der i tidligere tider ofte blev betegnet som Danmarks køkkenhave, er der under en håndfuld frilandsgartnerier, som i dag dyrker blomkål.

Et af dem er Gartneriet Toftelund i Birkum, hvor Bent Dam har otte hektar med blomkål.

Allerede som 15-årig tog han turen til Fyn for at komme i lære som frilandsgartner, efter han som skoledreng i Brædstrup selv dyrkede grøntsager i et hjørne af faderens mark og solgte dem ved vejen.

- Det var jo herovre, det hele foregik, hvis jeg skulle udleve min store interesse, siger den nu 52-årige frilandsgartner, som dermed stadig dyrker sine grøntsager og sælger dem ved vejen, omend i en nogen anden skala.

Nicheproduktion af mange, tidlige varer

Alligevel er Bent Dam med gartneriets i alt 30 hektar en mindre spiller i grøntsagsmarkedet, som i dag domineres af få store producenter.

- Jeg kan ikke konkurrere med de store. I stedet satser jeg på en nicheproduktion med mange afgrøder, og ved at være tidligt klar grøntsagerne i sæsonen at kunne opnå en lille merpris.

Og det er lykkes meget godt, erkender frilandsgartneren. Efter han meldte sig ud af Gasa Frugt-Grønt for ni år siden og dermed nu selv afsætter sine varer, har der hvert år været overskud i virksomheden.

Bent Dam afsætter halvdelen af alle sine grøntsager til en grossist på Grønttorvet i København, medens resten går til fynske og jyske grossister, samt lokale brugser og gårdbutikker. En lille del afsættes direkte i hans egen butik ved gartneriet på Birkum Byvej.

Spændende udfordringer

- Sidste år blev jeg bange, da hun (statsminister Mette Frederiksen, red.) lukkede landet ned, og salget til restauranterne stoppede over en nat. Men det gik alligevel ikke så galt. Vi kunne mærke, at folk i stedet fik mere tid derhjemme til madlavningen, og fokus blev øget på lokale kvalitetsvarer, siger frilandsgartneren, som oplevede en fordobling af omsætningen i sin gårdbutik.

Hvert år har sine udfordringer, erkender Bent Dam, der ligesom kolleger og landmændene indtil videre må leve med en senere sæson på grund af det kolde og våde vejrlig i foråret. Således høstede han det første spidskål og savoykål den 25. maj og blomkål omkring den 1. juni.

Normalt er han som nævnt tidligt ude med sine afgrøder, men dette var en uge senere, end han plejer.

- Men det gør hver sæson spændende, siger Bent Dam, der sammen med sin hustru, Rikke, der har dagpleje i privatboligen ved gartneriet, købte det dengang konkursramte agurkegartneri tilbage i 1994.

- Nyt er sjovt

Efter læretiden hos tre fynske frilandsgartnere, og fire år efterfølgende som formand hos Aksel Madsen i Davinde, startede han op på bar bund i Birkum.

Bent Dam har altid synes, det er sjovt at prøve noget nyt. Derfor har han haft mange forskellige afgrøder, både med og uden succes. Og det sidste er ikke afprøvet endnu, forsikrer han.

Seneste projekt er rabarberdyrkning i et af gartneriets drivhuse. Det hører til en af succeshistorierne i virksomheden.

Forrige år købte han 9,5 hektar ind til de 12 hektar, som han ejede i forvejen. Dette areal er i gang med at blive lagt om til økologi.

- Det er for at følge trenden og efterspørgslen, selvom vi nok ikke får ret meget mere for de økologiske produkter, siger Bent Dam, som ikke har faste ansatte i sit gartneri.

Faste folk østfra

Til gengæld har han en halv snes medarbejdere fra Litauen og Letland. Det er primært familier, som kommer i marts, og de sidste rejser hjem til jul. Det er erfarne folk, hvor nogle arbejder i Birkum nu for 13. sæson i træk.

- Selv om de ikke har job derovre i de måneder, hvor de er hjemme, så tjener de den dobbelte årsløn her. De er dygtige, men arbejder også gerne mere end de 37 timer om ugen, når det gælder.

Bent Dam fortæller, at hans formand fra sidste år nu har startet egen blomkålsproduktion op i Litauen. Men hvor alle maskinerne er købt i Danmark, og selv fiberdugen, som produceres i Rumænien, er indkøbt herhjemme.

- Det siger lidt om startvanskeligheder og forholdene derovre. Iøvrigt er sæsonen i Litauen også startet vejrmæssigt vanskeligt, med sne og frost omkring den 1. maj, fortæller han og viser mms-billeder på sin telefon fra sin tidligere medarbejder.

Friske varer i butikken

Både i gårdbutikken i Birkum, hvor en nabo sørger for at fylde hylderne op med gartneriets produkter, og de butikker i hovedstaden og på Fyn, som Bent Dam forsyner fra sine 30 hektar med det store udvalg af grøntsager, kan køberne være sikre på at få friske varer i hænderne.

De blomkål, som frilandsgartner Bent Dam og hans medarbejdere, denne eftermiddag skærer i marken, fragtes fra skærevognen hjem i gartneriets kølerum. Herfra henter vognmænd kålene senere på aftenen, og næste morgen ligger de enten ude i butikkerne eller fragtes til restauranter eller øvrige aftagere.

Se video her, hvordan kålene skæres i marken.

- Jeg taler meget med grossisterne, som både vægter friskhed og kvalitet. Det hører de igen fra deres kunder, og derfor får jeg her en god respons, også hvis der skal ændres på noget i vor produktion. Det kunne være en efterspørgsel på et produkt, som kunne være sjovt at tage op.

Følger trenden

For Bent Dam gælder det om at følge trenden hos forbrugerne, men modsat gavner også de aktuelle forbrugertrends også hans produktion.

- Vi mærker helt sikkert den øgede fokus på lokale, friske og spændende fødevarer, ligesom de mange tests af grøntsager, som viser sprøjterester i udenlandske varer, gavner os danske producenter.

- Derfor er det ærgerligt, fortsætter han, at prisen ofte bestemmer valget i sidste ende. Og her er de store kæder ikke mindst meget prisfikseret, og vælger måske blomkål fra den tyske overproduktion, fremfor at tilbyde vore friske kvalitetsvarer, som er en anelse dyrere.

Gartneriet Toftelund

Gartneriet på Birkum Bygade 19 i Birkum købte Rikke og Bent Dam i 1994

Der dyrkes grøntsager på 30 hektar, samt i to mindre drivhuse

Hovedafgrøden er kål (spidskål, blomkål, savoykål, rød-, hvid- og grønkål, rosenkål og palmekål). Desuden dyrkes kålrabi, majroer, rødbeder, persillerod, pastinak, jordskokker, persille, squash, selleri, græskar, skærmdild mm samt rabarber (både friland og i drivhus). Primært til afsætning i egen gårdbutik dyrkes mindre arealer med gulerødder, porrer, kartofler, ærter, bønner samt tomater (i drivhus)

Varerne afsættes til grossister i København, Århus og Odense, til lokale brugser og gårdbutikker, samt egen gårdbutik ved gartneriet

Gartneriet Toftlund har ud over ejeren ingen fastansatte. I sæsonen, der starter med plantning i marts og slutter til jul, er ansat en halv snes medarbejdere, primært familier fra Litauen og Letland, som flere sæsoner har arbejdet på gartneriet

Læs også