Fremtidens bæredygtige fødevareingrediens

Forskere er på jagt efter bæredygtige proteiner og kigger lige nu på lucerne.

Protein fra bælgplanten lucerne indeholder alle de essentielle aminosyrer, og nye undersøgelser viser, at det tilmed har en række egenskaber, der er afgørende i produktionen af et væld af fødevarer – lige fra fromage til kødalternativer. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Helt grundlæggende er det nødvendigt at finde frem til mere bæredygtige alternativer til de proteiner, der indgår i vores fødevarer på nuværende tidspunkt – blandt andet soja som importeres langvejs fra, lyder det.

Ligeledes kan noget af det animalske protein, som for eksempel mælkeprotein, erstattes med planteprotein.

Og her er protein fra bælgplanten lucerne ifølge Aarhus Universitet helt oplagt. Ikke alene trives planten glimrende i et nordisk klima, den giver også mere protein pr. hektar end afgrøder som soja.

- Det opløselige protein, der er mest af i lucerne, hedder formelt RuBisCo. Det er vigtigt for alle planters fotosyntese, og derfor er det faktisk også det protein, der er mest af i verden. Så det findes altså ikke kun i lucerne, men proteinindholdet er bare rigtig højt i lucerne, så derfor er lige præcis dén plante interessant for os, fortæller Trine Kastrup Dalsgaard fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet.

Tidligere undersøgelser har tilmed vist, at lucerneproteinet indeholder alle essentielle aminosyrer, og derfor har ph.d.-studerende Signe Hjerrild Nissen sammen med et team af forskere nu kigget proteinet efter i sømmene for at finde ud af, hvordan det bedst kan indgå i fødevarer.

Læs også