Super råvarer skal fremme plantekost

Fænomenale råvarer er vejen frem hvis flere skal udskifte hakkebøffen med plantebøffen og Danmark skal blive verdensførende i produktionen af plantemad.

Startskuddet er netop gået for det hidtil mest ambitiøse forskningsprojekt på området i gang på Københavns Universitet, som skal kickstarte landbrugets avl af afgrøder skræddersyet til plantekost.

De plantebaserede fødevarer kan være med til at nedbringe udledninger af drivhusgasser, forbedre natur og miljø og gøre borgerne sundere. Et af problemerne er dog, at plantekosten endnu ikke smager godt nok til, at forbrugeren velvilligt udskifter for eksempel oksekødet med plantekød, lyder det fra folkene bag projektet.

- For at lykkes med at få flere til at spise plantebaseret, har vi brug for at gå tilbage til start og udvikle planter, der egner sig til menneskekonsum og som både smager godt, har en høj ernæringsmæssig kvalitet og egner til det danske klima, siger lektor Christian Bugge Henriksen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, som leder projektet.

Projektet løber i første omgang to år og starter ud med at undersøge de tre største afgrøder, der i dag anvendes til plantebaseret madproduktion og kan dyrkes i Danmark - nemlig havre, ærter og hestebønner. Første skridt bliver at teste 10 sorter af disse tre afgrøder for at udvælge de bedste.

Hvis alt går som det skal i projektet, kan landmændene allerede fra næste år begynde at dyrke de sorter, som forskerne udvælger, som der derefter kan udvikles videre på. Projektet hedder AQRIFood og er en del af Innovationsfondens Innomission-program 2022.

Ud over Københavns Universitet er følgende virksomheder og aktører en del af projektet: Carlsberg A/S, DLG, Novozymes, Chr Hansen, Arla Foods, DAKOFO, Danish Crown, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, SEGES Innovation, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Sejet Planteforædling, Aarhus Protein A/S, Sicca Dania, DRYK, Crispy Food og Organic Plant Protein.

Læs også