Styrelse: For mange overtrædelser af efterafgrødekrav

Også i år vil Landbrugsstyrelsen kontrollere 10 procent af alle arealer med krav om målrettede efterafgrøder. Det skyldes ifølge styrelsen, at antallet af overtrædelser ved ordningen fortsat er for højt.

For mange landmænd begår fejl ved etablering af efterafgrøder og indrapportering af etableringerne i fællesskemaet, og det får igen i år Landbrugsstyrelsen til at køre med forøget kontrol af etablering og indrapportering, oplyser Landbrugsstyrelsen.

- I 2022 blev der underkendt op mod 10 procent af de ansøgte hektar efterafgrøder, der var tilfældigt udtaget til kontrol på målrettet kvælstofregulering. Det er lidt mere end i både 2020 og 2021. Derfor fastholdes kontroltrykket på 10 procent i 2023, skriver Landbrugsstyrelsen i en meddelelse.

Kontrollen af efterafgrøderne kommer til at ske i perioden mellem 10. september og 19. oktober, hvor Landbrugsstyrelsen tager på kontrobesøg og undersøger, om der er blevet etableret eller alternetiver, som den pågældende landmand måtte have indrapporteret.

- Dækningsgraden kontrollerer vi med udgangspunkt i den såkaldte trappemodel. Da kontrolperioden typisk strækker sig over flere uger, vil kravet til dækningsgraden i starten af kontrolperioden ikke være den samme som i slutningen af kontrolperioden. Der skal dog til enhver tid være en jævn fremspiring af efterafgrøder eller alternativer, lyder det fra Landbrugsstyrelsen.

Landbrugsstyrelsen tilføjer, at man vil øge kontrolraten yderligere, hvis fejlraten i indrapporteringerne fortsætter med at stige.

Læs også