Landmand forærer kartofler væk

Usædvanlig vådt vejr gør, at en kartoffelavler ikke kan få kartofler til chips op af jorden ved maskine. Derfor kan private nu komme forbi og grave kartoflerne op, kvit og frit.

- Hjælp en bondemand med at redde kartofler, så de havner på en tallerken i stedet for at gå til spilde. Grib spaden, skovlen eller hvad du har og kom til Vorning.

Sådan begynder et Facebookopslag på lokalsiden Hammershøj og omegn, der ligger i nærheden af Tjele i midten af Jylland. Bagmændene bag opslaget hedder Malene Raaberg Mifan og Allan Richard Wieck-Hansen, hun er madspildsbekæmper med tilhavnet »Madam Skrald«, og han er kartoffelavler, og de er gået sammen om at sørge for, at kartoflerne ikke går til spilde.

- Kartoflerne er gratis, for alternativet er, at de bare går til spilde. Marken er så våd, at de rådner, hvis de ikke snart kommer op af jorden, siger Allan Richard Wieck-Hansen til TV Midt-Vest.

Skal så byg til foråret

Det er det våde vejr, der har sat en kæp i hjulet for høsten af kartoflerne, der skulle have været brugt til at lave chips af. Men alligevel må de meget gerne komme op af jorden, lyder det fra landmanden.

- Til foråret skal jeg så byg på marken. Og hvis der ligger alt for mange kartofler tilbage, så risikerer jeg, at jeg skal bøvle med dem, hvis de begynder at spire, siger Allan Richard Wieck-Hansen til den regionale TV2-station.

Initiativet har fået enorm opmærksomhed på Facebook. Opslaget blev lavet i en lokalgruppe på det sociale medie søndag eftermiddag, og er i skrivende stund allerede blevet delt over 500 gange, ligessom der er kommet over 100 kommentarer.

Hvis man gerne vil ud og grave kartofler, kan det ske på adressen Vorningvej 108, 8830 Tjele. Marken ligger på den modsatte side af vejen, og det er en rigtig god ide at komme i gummistøvler, forlyder det.

Læs også