Nyt under jorden fra Kverneland

På Agritechnica viser den Kubota-ejede koncern flere nyheder og opgraderinger af redskabsprogrammet.

I år er det 140 år siden den norske Ole Gabriel Kverneland smedede sin første plov. I jubilæumsåret præsenterer den nu japanskejede Kverneland-koncern med 1.500 ansatte på verdensplan en række nyheder og opgraderinger af det omfattende redskabsprogram på Agritechnica.

Inden for kerneprodukterne til jordbehandling gælder det blandt andet den nye S-generation af de legendariske Kverneland-plove, som i alle 140 år har været produceret i Klepp tæt ved Stavanger.

Det er de kendte EG-vendeplov, som med flere detaljer fra den Isobus-styrede I-Plough er blevet opgraderet til S-modellerne. Forplovene kan nu justeres centralt, så indstillingen er ens for begge forplove ved ét greb.

Lift-vendeplovene 2300 S og 3300 S, der findes fra tre til seks furer og on-landmodellen 3400 S med syv furer, har fået nyt transportsystem, og et større landhjul, som roterer i stedet for at vippe i forbindelse med vendingen. Endvidere bliver alle Kverneland-plovene nu monteret med en 7 cm højere plovås, som sikrer bedre gennemgang af vanskelige afgrøder, som eksempelvis høje efterafgrøder.

Endelig kan plovene tilbydes med en højere Krop 38 til dybere pløjning. Den eksisterende Krop 28 muldplade, som danske landmænd foretrækker, fås uændret til plovene.

Også den hidtidige halvbugserede PB-plov har skiftet navn til 6300 S. Den fås fra seks til otte furer.

Intelligente harver

Ligesom I-Plough ploven fås Kverneland-harver nu med Isobus-styring. Det gælder den nye fjedertandsmodellen Turbo 6500 T i-Tiller, hvor alle harvens funktioner styres fra terminalen i førerkabinen, og hvor alle data også opsamles. Det sker i det nye Kverneland iM Landbrug, som er det første it-redskab, hvor alle informationer inden præcisionslandbrug kan udnyttes.

Harven er udstyret med følere, således den automatisk hæves ved store belastninger, eksempelvis ved for hårde krængninger.

Arbejdsdybden er fra tre til 20 centimeter, og harven er blandt andet interessant ved reduceret jordbehandling.

erik@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 28

Læs også