Pattevasker: Ens forberedelse hver gang

Hos mælkeproducent Knud Erik Therkildsen fra Djursland, har investeringen i en pattevasker gjort, at køerne forberedes ens til hver eneste malkning, tre gange i døgnet.

Sidste års Agro Nord førte til, at mælkeproducent Knud Erik Therkildsen, som driver en mælkeproduktionsejendom med 200 køer i Revn ved Grenå, investerede i en pattavasker ved Compex Aps som erstatning for den store industrivaskemaskine for enden af sin 2x16 side by side-malkestald.

- Jeg syntes, vi brugte alt for mange penge på at holde vaskemaskinen vedlige. Vi har ret hårdt vand og har skiftet varmelegeme rigtig mange gange og det irriterede mig, fortæller mælkeproducenten som samtidig så store fordele i at kunne forberede køerne ens ved hver malkning.

Knud Erik Therkildsen malker tre gange i døgnet, det betyder fire faste malkere plus aftenafløsere.

- Uanset hvordan vi gør, vil vi aldrig komme til at forberede køerne ens.

 Rengør og desinficerer

Knud Erik Therkildsen har nu brugt pattevaskeren til sine køer siden september.

- Jeg blev faktisk ret overrasket over, at køerne stort set ikke reagerer på den, for når jeg selv stikker en finger derned, tager den da noget ved. Og samtidig så jeg med det samme, at køerne lagde mælken hurtigere ned, fortæller mælkeproducenten.

Pattevaskeren består af tre børster. To som drejer mod hinanden og vasker patterne og en børste nederst som vasker pattespidsen og samtidig stimulerer koen til at lægge mælk ned.

Når Knud Erik Therkildsen trykker på knappen på pattevaskeren, tilføres væske samtidig med, at børsterne drejer rundt. Pattevaskeren bruges to gange på hver af patterne. En gang med væske og en uden, hvor patterne tørres.

Væsken består overordnet af tre ting; vand, et sæbe- og et klor-produkt, som rengør og desinficerer patterne.

- Helt unikt ved vores system er selve slangen, hvor væsken føres i midten. Selve motoren sidder i børstehovedet og det giver en mere fleksibel slange, og gør at pattevaskeren ligger rigtig godt i hånden, fortæller Per B. Andersen fra Compex ApS.

 Pattevaskeren kræver tilvænning

Generelt har pattevaskere fået kritik for, at de er tunge, men det oplever Knud Erik Therkildsen ikke som noget problem.

- Den vejer noget, selvfølgelig gør den det, men det var kun noget, jeg tænkte over de første dage, siger han. Per B. Andersen nikker og fortæller, at Compex oplever, at det udelukkende handler om tilvænning.

- Samtidig kan man sige, at en pattevasker virker som en forlængelse af ens arm og dermed giver en bedre arbejdsstilling. Mange oplever faktisk, at det er nemmere at komme til med pattevaskeren end før, hvor man skulle læne sig endnu længere frem med en klud, siger han.

 Kan fjerne over 90 procent bakterier

Virksomheden har oplevet en stor interesse for pattevaskeren og har det første år allerede solgt 25 anlæg og det er der flere gode grunde til.

- Man siger, at en gennemsnitlig malker fjerner 45 procent af de bakterier, der er på patterne, når han bruger en klud. De bedste malkere kan fjerne op imod 75 procent af bakterierne, mens denne pattevasker fjerner over 90 procent bakterier hver eneste gang, forklarer Per B. Andersen.

Han understreger, at det resultat kun opnås, hvis man bruger pattevaskeren korrekt.

Det betyder blandt andet, at man skal vaske patterne i seks sekunder og meget gerne otte sekunder.

 Hurtigere malkning

Hos Knud Erik Therkildsen har man oplevet et lille dyk i celletallet. Det ligger omkring 200.000 og at det ikke er kommet længere ned, kan skyldes flere ting, mener Per B. Andersen.

Foruden, at pattevaskeren skal bruges korrekt og måske skal bruges to sekunder mere her, kan vandets hårdhed også spille ind på forholdet mellem vand, sæbe- og klorprodukt, og eventuelt kræve en lidt mere koncentreret blanding og samtidig har det også stor betydning hvilket niveau, man kommer fra, oplyser Per. B. Andersen.

- For mig har det væsentlige egentlig også været en mere ens forberedelse. Jeg kan se, at køerne lægger mælken ned hurtigere og hvor vi før brugte syv kvarter på at malke, kan vi nu gøre det omkring 10 minutter hurtigere, fortæller Knud Erik Therkildsen.

 Mød dem på messen

Igen i år vil Compex være at finde på årets Agro Nord, hvor de blandt andet vil fremvise deres amerikanske pattevasker fra FutureCow.

Stand 236

Læs også