Kartoffelmaskiner høster frugten af fire års udvikling

En ny funktion til Crown Crusher har modtaget tre Agromek-stjerner og er nomineret til en pris i kategorien markredskaber.

I den forgangne sæson er der kørt på mange tusinde hektar kartofler med de innovative maskiner fra MSR Plant Technology ApS. Og her forud for Agromek, hvor virksomheden udstiller, kan Michael Stolberg-Rohr fra MSR gøre status over endnu en sæson med de mekaniske alternativer til kartoffelavlere.

Den mekaniske renser, Opti Weeder, har nu kørt i fire sæsoner hos kartoffelavlere i Danmark og de sidste to år også i Tyskland. Og hos MSR Plant Technology høster man nu frugten af de mange års udviklingsarbejde, der ligger bag maskinen.

- Vi har set eksempler på, at Opti Weeder er lykkes med at rense i situationer, hvor man ikke havde lykkedes med kemi, heller ikke selvom der var blevet brugt 3.000 kroner ekstra pr. hektar i kemi, siger Michael Stolberg-Rohr.

Kun mekanisk rensning

Hos Christiansminde Agro nord for Viborg valgte man i år udelukkende at rense mekanisk med Opti Weeder på gårdens 255 hektar læggekartofler.

- Der er mange fordele ved Opti Weeder. Vi kan rette maskinen til efter hvor store kartoflerne er uden at lave skader. Vi fastholder en stor kam igennem hele sæsonen, så vi kan bevare fugtigheden ved kartoflerne, og vi er ikke længere så vejrafhængige, forklarer medejer Per Haslund.

På Agromek kan man møde Per Haslund, Christiansminde Agro, på MSR-standen, hvor han vil fortælle om sin erfaring med den mekaniske Opti Weeder, herunder også hvad den koster i drift sammenlignet med brug af kemi.

Mekanisk vækststandsning

På Agromek kan man også blive præsenteret for MSR’s mekaniske løsning til nedvisning – Crown Crusher – som kan bygges ovenpå samme ramme som Opti Weeder. Crown Crusher har kørt i et par sæsoner i Danmark – og i 2022 også testet i Holland.

- I 2021 opnåede vi gode resultater med mekanisk nedvisning med Crown Crusher. Med kun én overkørsel og uden forudgående aftopning skabte vi øjeblikkelig vækststandsning, siger Michael Stolberg-Rohr.

Kartoffelavler Kjeld Holm, »Solwang« ved Sommersted, er præbasis-avler og dyrker både læggekartofler og melkartofler, og han er en af dem, der har erfaring med Crown Crusher igennem to sæsoner.

- Vi har haft fornøjelsen af Crown Crusher i to år nu. Det første år havde vi rigtig gode erfaringer med det, der skulle vi ikke efterbehandle overhovedet. Det var i sorterne Spunta og Argos. Argos er normalt en sort, der er stort set umuligt at slå ihjel, men det lykkedes faktisk med Crown Crusher, forklarer han.

Trestjernet nyhed

Også hos Klitholm Kartofler ved Løgumkloster har driftsleder Claus Hansen gjort erfaringer med Crown Crusher i år.

- Min konklusion på det her projekt er, at verden ændrer sig, og det skal vi som kartoffelavlere også. Er der gode alternativer til den kemiske behandling, så skal vi selvfølgelig tage stokken i den hånd og prøve at gøre noget ved det. Jeg mener helt klart, at Crown Crusher har potentiale i de danske kartoffelmarker. Det er stadigvæk under udvikling, men der er et potentiale, som jeg regner med, kan bidrage til den danske kartoffelavl.

En ny funktion til Crown Crusher har modtaget tre stjerner i Agromek Awards i 2022 og er nomineret til en Award i kategorien Markredskaber.

Michael Stolberg-Rohr forventer, at de sidste tilretninger af maskinen sker i løbet af vinteren, og at Crown Crusher maskiner til levering i 2023 vil kunne nedvisne mekanisk i langt de fleste situationer i 2023-sæsonen.

 

- Min konklusion på det her projekt er, at verden ændrer sig, og det skal vi som kartoffelavlere også

 

Claus Hansen, driftsleder Klitholm Kartofler

Læs også