- Ukraine har lidt på en måde, man ikke kan forstå

Venskabet mellem Danmark og Ukraine kom i fokus, da den ukrainske ambassadør, Mykhailo Vydoinyk, åbnede årets Agromek.

Der blev spidset ører og lyttet rigtig godt efter, da han gik på scenen. Mykhailo Vydoinyk, Ukraines ambassadør i Danmark, holdte en følelseladet tale, hvor han både hyldede sine landsmænds fortsatte kamp mod den russiske invasion af landet, de mange landmænd, der er med til at holde produktionen af især solsikkeolie og korn i gang i det store landbrugsland, men også havde en tak med til både Danmark og Agromek.

Vydoinyk bemærkede også visse forskelle mellem Danmark og Ukraine, og trak tråde til den igangværende debat om CO2-afgift og de udfordringer, det kan skabe for dansk landbrug.

- Nu snakker I i Danmark om, hvordan man overlever en CO2-afgift og hvordan man gør sin produktion mere miljøvenlig. I Ukraine snakker vi om, hvordan vi skal overleve i ordets egentlige forstand. Krigen er den mest forfærdelige ting, der kan ske for et menneske, lød det fra ambassadøren. 

- Men trods de store kvaler, som Ruslands invasion af landet har medført, er der fortsat stolthed i landet, bemærkede han.-
Det er utroligt, når man hører om, hvordan ukrainske landmænd bliver ved med at drive deres forretning på daglig basis, når man ser hvordan ejendommene er totalt smadrede og der ikke er tag på laderne, og dele af høsten er brændt af, eller er blevet stjålet af Rusland, sagde Mykhailo Vydoinyk og fortsatte:

- Alligevel bliver en ukrainsk landmand så glad, når han finder en lille såmaskine intakt, fordi det var den første maskine, han købte, og han er optimistisk om at kunne overleve og komme ordentligt i gang som landmand igen, og det gør mig så stolt på vegne af mit land. Men også på vegne af folk her i Danmark, for I er med til at holde liv i os, sagde ambassadøren, inden han klippede snoren over.

På årets Agromek er der en stand, hvor ti ukrainske agrovirksomheder viser deres materialer frem. 


 

Læs også