Klar til opgaverne:: Ammoniaktanken er fyldt og gyllevognen klar

Efter det måske bedste år nogensinde for Stavnskær Entreprenør & Maskinstation, ser indehaver Jacob Stavnskær frem til at komme i gang med det nye år.

Det kan godt være, at Jacob Stavnskær er alene på maskinstationen lige nu, men maskineriet er gjort klar til den nye sæson.
Det kan godt være, at Jacob Stavnskær er alene på maskinstationen lige nu, men maskineriet er gjort klar til den nye sæson.

Mens vinteren så småt har fået sit tag i Danmark, kan det være svært at forholde sig til. Men om få uger er der – hvis vejret vil det – klar til at blive sat gang i markarbejdet herhjemme. 

Et af de steder, hvor man ser frem til det, er hos Stavnskær Entreprenør & Maskinstation i Kalundborg, hvor indehaver Jacob Stavnskær, da vi fanger ham, mere eller mindre er alene om at holde hjulene i gang. Men med få uger til bedre vejrforhold, har han gjort sine forberedelser.

- Vi har fået fyldt ammoniaktanken op og gjort gyllevognen klar, og sådan nogle ting. Så vi er da på banen og er klar til at rykke ud, når det bliver vejr til det, siger han og fortsætter:

- Vi må jo køre gylle her fra den 1. februar, så jeg tænker da, at vi skal i gang med et eller andet, når det er muligt.

Variabelt medarbejdertal

Og mens han venter på, at forholdene på markerne bliver til det, kan Jacob Stavnskær se tilbage på et 2020, der ifølge ham selv var det bedste i den tid, han har haft virksomheden. 

- Det skyldes nok, at jeg ikke har nogen til at rende i vejen, havde jeg nær sagt. Vi har haft nogle rigtig gode opgaver, og jeg har ikke nogen fastansatte på visse tidspunkter. Vi plejede ellers at være to-tre stykker fast, men på det seneste har jeg kun været mig selv, siger han.

- Lige nu, tilføjer han, har jeg lejet en enkelt mand ind, men om 14 dage kan det være, at jeg skal bruge en mand mere. Og så har jeg nogle unge mennesker, der også kommer og hjælper mig lidt. Så nogle dage kan vi være fem, andre dage kun én. 

Men selv om medarbejderantallet er så variabelt, har det mindre betydning for den mængde opgaver, som firmaet kan påtage sig i forhold til behov for det rigtige maskineri.

- Jeg har maskiner selv og i den forbindelse, hvis vi skal bruge en stor gravemaskine, lejer jeg selvfølgelig ind. Så det er meget bredt.

Større alsidighed

Samtidig har et fokus på alsidighed i virksomheden vist sig at være den rigtige vej frem, fortæller han. 

- Og det er så mange forskellige opgaver, vi laver. Lige nu går jeg for eksempel og binder noget jern. Og så kan det være, at vi skal til at køre noglet slamsuger. Det kan være svært at finde folk, der er alsidige nok, men det giver godt i det lange løb, påpeger han.

- Det med at køre og spule og vedligeholde dræn er noget, der fylder meget i min forretning.

Jacob Stavnskær

Og alsidighed er et must for Jacob Stavnskær – for opgaverne er mangeartede.

- Den ene dag kan jeg køre slamsuger, og den næste dag kan vi skulle binde jern, lægge fliser og så videre. Det er simpelthen så bredt, som noget kan være.

- Det er egentlig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad folk kontakter os om. Det kan være lige så godt, som at gå nede på Novo Nordisk og banke gulv op. Vi har til huse lige ved siden af Novo, så det kan være en opgave, vi bliver spurgt om, og så går der 14 dage med det. Så det er meget forskelligt, det der foregår, forklarer han.

Blandt de mere traditionelle landbrugsting er tilsyn og vedligeholdelse af dræn. 

- Det med at køre og spule og vedligeholde dræn er noget, der fylder meget i min forretning, og som vi nok også tjener en god sum penge på. Og det er også noget af det, vi laver for tiden, da det er opgaver, som vi løbende får, siger Jacob Stavnskær.

Læs også

Skoleelever regner landbruget ud
Møder for sukkerroedyrkere
Borgerforslag vil have Mette Frederiksen for rigsretten
Årets løgavler er fundet
25 år gamle it-systemer til overfladevand erstattes af ny moderne platform
Sjællandsk landmandssøn er stemmen i ny podcast