Kartofler betaler for den gode gødskning

- Der er næppe nogen anden afgrøde i Danmark end kartofler, hvor man i den grad gøder efter den enkelte sorts egenskaber og anvendelse, siger Jens Bach Andersen, der er agronom hos gødningskoncernen Yara.

- Det sker, fordi kartofler er en højværdiafgrøde med mange anvendelsesmuligheder, der betaler godt for en nuanceret, veltilrettelagt og veludført gødskning.

Ifølge agronomen er der stor forskel på gødningsstrategien alt efter, om kartoflerne skal dyrkes til spisebrug, stivelse eller til læggekartofler. Samtidig bruges der også flere forskellige organiske gødninger på mange ejendomme, som der skal tages hensyn til.

- En velafbalanceret NPK-gødning er fundamentet, og så bygger vi ovenpå, alt efter hvilke gødningskilder og typer det enkelte landbrug har.

Ikke to ens kartoffelmarker

- Der findes faktisk ikke to ens kartoffelmarker i Danmark, når det gælder gødning. Der er næsten en gødningsplan pr. mark, og vi vil gerne fra Yaras side spille ind med vores 14-3-15, som vi mener er afbalanceret i næringsstoffer i forhold til kartoflernes behov. Den har et kalium/magnesium indhold på 6:1, lige præcis som plantens behov også er.

- Der er lidt bor og lidt kobber i. Begge dele har gode positive egenskaber, både i forhold til planternes stress-tolerance og i forhold til kvaliteten af det endelige produkt, forklarer Jens Bach Andersen og understreger, at gødningen er udviklet i samarbejde med kartoffelindustrien.

Læs også

Skoleelever regner landbruget ud
Møder for sukkerroedyrkere
Borgerforslag vil have Mette Frederiksen for rigsretten
Årets løgavler er fundet
25 år gamle it-systemer til overfladevand erstattes af ny moderne platform
Sjællandsk landmandssøn er stemmen i ny podcast