Landdistrikter: Flytning af statsjob har været en succes

En ny rundspørge viser, at det har været muligt at rekruttere de nødvendige kvalificerede medarbejdere til statslige institutioner i provinsen. Det understreger, at flytningerne som led i Bedre Balance I og II har været en succes, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Størstedelen af de mange styrelser og institutioner, som de seneste år er blevet flyttet ud af hovedstaden, er nu på plads i deres nye rammer. En rundspørge udført af Jyllands-Posten viser samtidig, at det har været muligt at rekruttere kvalificerede medarbejdere i hele landet. 

Resultaterne er en succes for hele landet, mener Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Jeg glæder mig over, at der nu tegner sig et klart billede af, at det hele vejen rundt har været muligt at rekruttere de kvalificerede medarbejdere, der har været behov for, siger formand Steffen Damsgaard og fortsætter: 

- Det understreger for mig at se, at flytningerne har været et succesfuldt redskab til at skabe et Danmark i bedre balance.

Rundspørgen er besvaret af 51 af de flyttede institutioner – og dermed langt størstedelen. Damsgaard mener, at de nyeste resultater af flytningerne gør alle bekymringerne til skamme, men anerkender at der nogle steder har været et midlertidigt produktivitetstab. 

Efterlyser ny runde flytning af statsjob

Størstedelen af de statslige institutioner og statslige arbejdspladser ligger fortsat i hovedstadsområdet. Landdistrikternes Fællesråd peger derfor på, at der stadig er et behov for en bedre balance i fordelingen af statslige institutioner.

- Vi har haft, og har stadig, et klart ønske og en forventning om, at regeringen igangsætter flere flytninger af statsjob, som er mindst lige så omfangsrige som de seneste to planer. Det håber vi, at man politisk vil lytte til, siger Steffen Damsgaard. 

Der bliver i år åbnet to nye skattecentre, et i Fredericia i Sydøstjylland og et i Frederikssund i Nordsjælland. De to centre får i alt 250 medarbejdere, og de er de første to af otte skattecentre, som regeringen vil placere i provinsen frem mod 2023. 

- Regeringen har lagt ud med beslutningen om at placere 1000 medarbejdere i en række nye skattecentre rundt i landet. Det er godt, men der er behov for mere. Efter en årelang centralisering af arbejdspladser og uddannelsesmuligheder har vi nemlig brug for et fokus, der bidrager til flere job- og uddannelsesmuligheder i alle dele af landet.

Han peger samtidig på, at det er afgørende, at en større del af de statslige arbejdspladser, der skal flyttes i fremtiden, ikke ender i provinsens allerstørste byer.

Landdistrikternes Fællesråd arbejder for at gøre flytning af statslige arbejdspladser til en vedvarende proces og er i løbende dialog med regeringen og Folketingets partier om emnet.

Læs også