Ny rapport: Landbruget er ude af krisen

2019 bliver året, hvor de danske landmænd samlet set ender med et bedre resultat, end de længe har kunnet præstere. Det viser en årlig rapport, der gør status på det danske landbrugs økonomi.

Ude af krisen. Sådan lyder konklusionen på rapporten Landbrugets økonomi 2019, som hvert år udgives af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

Ifølge forfatterne bag rapporten er 2019 »blevet året, hvor erhvervet samlet set ender med et bedre resultat, end de længe har kunnet præstere«.

Resultatet skyldes særligt prisstigninger på svinekød og høje udbytter i planteavl. Der er også flotte resultater for mælkeproducenterne, som kan glæde sig over at se frem til et forventet rekordår i 2020, skriver instituttet på sin hjemmeside.

- Året 2019 er et godt år for landbruget i Danmark samlet set. Og det ser endnu bedre ud i 2020. Faktisk tegner de to år sig til at ligge på et niveau, som ikke er set tilsvarende de sidste 10 år, selv om resultatet selvfølgelig dækker det over stor variation på tværs af bedrifter og driftsformer, siger Jesper Sølver Schou, medforfatter til rapporten.

Danske grise til Kina

Det er naturligvis ikke gået forfatterens næse forbi, at både svinenoteringen og eksporten af dansk svinekød tordner i vejret på grund af udbrud af svinepest i Asien.

- Svineproducenterne kan således se frem til et forventet driftsresultat på 3,8 mio. kr. pr. bedrift i 2019 – det bedste resultat længe. Svineproducenterne kan også se frem til et godt 2020, da resultatet forventes endnu bedre i 2020 med hele 6,4 mio. kr. før aflønning af brugerfamilien, vurderer Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

Ligesom landbruget er forskerne dog ikke helt trygge ved situationen.

- Mens svineproducenterne kan se frem til en historisk høj indtjening i 2020, så spredes svinepest til stadighed til nye lande i verden, og udgør dermed også en stor risiko for danske svineproducenter, siger medforfatter Jakob Vesterlund Olsen.

Rekordår for mælkeproducenterne

Selvom der er meget fokus på svineproducenternes fremgang, har 2019 også har været et fint år for mælkeproducenterne, særligt hvis man ser på prognosen for 2020.

- Efter svingende priser de sidste ti år, har priserne på mælk været bemærkelsesværdige stabile i 2019. Både konventionelle og økologiske mælkeproducenter kan se frem til resultater, der bliver rekordhøje i 2020, fortæller Michael Friis Pedersen, medforfatter på rapporten.

Den samlede produktionsværdi af mælk ventes ifølge instituttet at falde svagt fra 16,0 mia. kr. i 2018 til ca. 15,4 mia. kr. i 2019 for igen at stige til 15,9 mia. kr. i 2020.

Planteavl

- En udmærket høst og nogenlunde priser har budt på et rimeligt år for planteavlerne i 2019. I 2019 er prisforskellen mellem økologisk og konventionelt korn faldet kraftigt, og derfor er der ikke samme fremgang at spore inden for økologisk planteavl som inden for de øvrige områder.

- Det tyder på, at den gode periode for økologisk planteavl med en forholdsvis høj merpris for de økologiske produkter i forhold til de konventionelle producenter, er ved at slutte, tilføjer instituttet.

mip

Læs også