Lyn kan medføre skader i landbruget

Omkring 85 procent af alle lyn slår i ned i de tre sommermåneder og kan give massive skader på bygninger og inventar.

Med sommerens ankomst følger også en anden lidt ubehagelig gæst – lynet. Sommeren er nemlig højsæson for lyn og for de skader, som lynet kan medføre. Statistikken viser, at cirka 85 procent af alle lyn slår ned i månederne juni, juli og august.
Der skal ikke meget til for at sikre sin ejendom imod lynskader. Med den rigtige sikring kan man nedsætte risikoen for ødelagt elektronik og skader på el-systemet, når sommerens uvejr rammer.
- Umiddelbart kunne man tro, at direkte lynnedslag er skyld i de fleste af de skader, der opstår under et tordenvejr. Men langt de fleste skader skyldes overspænding, som rammer elektrisk udstyr og elektronik via forsyningsnettet, siger agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm.
Han pointerer, at der allerede i år har været en del dage med mange lyn, og han anbefaler landmændene til at få lynsikret deres gårde.

Dyre skader og meget besvær
- Landmænd er i dag afhængige af, at elektronikken virker i for eksempel computere, ventilation, malkerobotter og fodringsanlæg. Så når lynet slår ned og skaber overspænding i de elektriske systemer, kan det gå ud over produktionen, forklarer Svend-Anker Worm og fortsætter:
- Det er ofte dyre skader, som giver meget besvær, men det værste er, at det ofte går ud over dyrene, når ventilationen stopper, eller der ikke kan malkes.
Når gården skal sikres mod lynnedslag, er det vigtigt at komme hele vejen rundt. Det er ofte ikke nok at bede elektrikeren om at sætte transientbeskyttelse, som er det rigtige ord for lynsikring, i hovedtavlen.
- Overspændingen kan komme ind også via telefon eller elhegn, og er der langt mellem hovedtavle og undertavler, skal undertavlerne også sikres, understreger Svend-Anker Worm og oplyser, at prisen for at lynsikre sin ejendom er forholdsvis lille.

Læs også