Danmark er et lille land, der er kendt for sin stolte fødevareproduktion. Alligevel synes afstanden mellem land og by større end aldrig før.

Tænketanken Frej lancerer derfor med støtte fra Foreningen Plandanmark det nye måltidskoncept Mad & Mad. Her vil borgere på tværs af spisevaner, generationer og holdninger mødes om et fælles måltid med personen, der har produceret fødevareren.

- Med vores nye måltidskoncept forsøger vi i Tænketanken Frej at mindske afstanden mellem os, der forbruger fødevarer og de danske landmænd, der producerer fødevarer. Og hvad er et bedre fundament for dialog end at mødes over et lækkert måltid? 
Det siger Emilie Roepstoff, der er frivillig i Frej, vokset op i Nordsjælland og nu bor i København.

Frej afholdt d. 12. oktober tænketankens første Mad & Mad-event, der stod i æblernes tegn. Her mødtes kritiske journalister, CBS-studerende og tidligere kantineledere en af Danmarks største æbleavlere, Karina og Peter Stybe Petersen fra Hørve. Det var en interessant oplevelse. 

- Det var spændende for os at komme til ’Mad & Mad’ på Nørrebro og møde både ældre og yngre medborgere, der havde en enorm nysgerrighed og et imponerende engagement om vores danske produktion af æbler. Vi talte om alt fra min motivation som landmand, brugen af pesticider og hvordan vi kan få flere danske æbler i supermarkederne, siger Peter S. Petersen. 

- Tænketanken Frejs fællesspisning og den efterfølgende dialog var et konstruktivt mødested mellem os fødevareproducenter og danske forbrugere, som jeg sjældent før har oplevet, siger han. 

Fortsætter i løbet af vinteren

Tænketanken Frejs næste Mad & Mad-event finder sted d. 13. november. Denne gang er temaet svampe – muligvis fremtidens kødalternativ? Men selvom vi ser et skift mod kødalternativer, er den danske svampeproduktion faldende. Hvad skyldes det, og hvordan producerer man egentligt svampe? Den dag kommer administrerende direktør, Ebbe Korsgaard fra Beyond Coffee, der indsamler kaffegrums til at gro lækre svampe i, på besøg.

Den 5. december afholder Tænketanken Frej en jule-edition, hvor temaet er (jule)gris. Men hvor er grisen vokset op og hvordan er det at være griseavler i en tid, hvor dansk konventionel griseproduktion er til debat? Frej har fundet sammen med Suhrs Madakademi til Mad & Mad: Jule-edition. De talentfulde madlavningsentusiaster fra Suhrs vil forberede aftenens måltid – en ”hel” halv gris produceret af griseavler Niels Rasmussen fra Lolland. 

Her vil han vil fortælle om livet som konventionel landmand og hans tanker om egen griseproduktion. Du kan læse mere og tilmelde dig Mad & Mad på Frejs hjemmeside. 

Tænketanken Frejs nye koncept fortsætter i 2019, hvor der blandt andet inviteres til middag med producenterne bag fremtidens kødalternativer, fisk opdrættet i havbrug og danske æg.