Danske Hereford på vej til engelske topbesætninger

Fem danske herefordavlere har eksporteret 17 hereforddyr til racens hjemland, England.

Tre af Englands bedste Hereford-besætninger har købt 17 dyr hos danske avlere.

Der er købt tre køer, fem kvier, to tyrekalve og en kviekalv ved Anni og Anders Søndergaard, som har omkring 60 moderdyr ved Nibe.

Hos Aage Bonde, Hedensted, er der købt to kvier og ved Jytte og Henning Have fra Egtved er der købt en ko. Fra Vejen er der købt to kvier ved Gillian og Flemming Andersen og så er der købt en tyr ved Bent Sørensen, Hovedgård, nær Horsens.

De fire yngste dyr i eksporten er efter Herefordforeningens nyeste insemineringstyr, Nordbæk Kenan 1098, der er en meget benyttet tyr, hvis første afkom viser særdeles gode resultater, lyder det fra herefordforeningen.

Succesfulde besætninger

Det er den største enkeltstående eksport nogensinde af danske Hereford til England, og det er ikke hvilken som helst besætninger dyrene kommer til at gå i.

De skal nemlig bo ved Englands i øjeblikket mest succesfulde herefordbesætninger, som i år har præget dyrskuerne i Storbritannien med topplaceringer.

De tre besætninger, Coley, Frenchstone og Sky High, der har købt dyrene, har de seneste år også været helt i toppen, når de i Storbritannien prestigefulde titler, »Bull of the Year« og »Female of the Year« er blevet uddelt. Både i 2012, 2013, 2014 og 2015 har dyr fra en af de tre besætningerne vundet én af titlerne.
 

Forventer at fordoble eksporten fra sidste år

Eksport af danske Hereford til Herefordens hjemland, England, var noget mange danske Hereford-avlere ikke havde troet muligt for nogle år siden. I dag har Hereford-avlere i England og på de britiske øer fået kig på kvaliteten af de danske Hereford dyr, der har top-afstamninger fra hele verden, og har købt nye avlsdyr til deres besætninger fra Danmark.

I 2016 blev der eksporteret 18 danske Hereford til Storbritannien til fem forskellige besætninger, og dette antal dyr forventes i 2017 mindst at blive fordoblet med denne eksport.

Mange af de danske Hereforddyr, der er eksporteret til England og de britiske øer, har markeret sig i avlen med blandt andet topresultater på salgsauktioner og dyrskuer, senest på Royal Welsh Show i Wales i sidste uge, hvor den to og et halvt år gamle danskfødte tyr, Bakgård 1 Keno 1178, avlet af Kirsten og Erik Siersbæk, Frøstrup, blev udpeget til Supreme Champion – Bedste Hereford – på det store kongelige dyrskue i Wales 

Læs også