Få justeret din plov og undgå irritation over uens plovfurer

Den tidligere eksportchef for Heva, Jens Iversen, har startet sit eget firma og vil nu leve af at justere plove for landmænd, importører og forhandlere.

Den nu tidligere eksportchef for Heva og verdensmester i konkurrencepløjning, Jens Iversen, Mors, kan tilføje endnu en linje på sit visitkort, nu som selvstændig med virksomheden Plov Eksperten.

Plov Eksperten tilbyder justering og fejlfinding af gamle og nye plove, både ved landmænd, forhandlere og importører.

Han oplever unge, som kommer direkte fra landbrugsskolen, som aldrig har lært, hvordan man indstiller en plov. Samtidig er det Jens Iversens erfaring, at alt for mange landmænd, som investerer i en ny eller brugt plov, får den leveret uden den er korrekt indstillet.

- Hvis ploven er korrekt indstillet, slipper landmanden for en masse irritation hen over sæsonen, siger Jens Iversen.

80-90 procent indstilles i maskinhuset

Et besøg af Plov Eksperten starter i maskinhuset. Her udføres 80-90 procent af de indstillinger der skal laves på ploven.

Grundindstillingerne er de samme uanset plovens fabrikat og model, og uanset om den skal køre i sand- eller lerjord, stub eller græs.

Når grundindstillingen er lavet, justeres resten i marken.

Typiske problemer, som skal løses

Nogle af de problemer Jens Iversen oplever ude ved kunderne er blandt andet, at bredden på første furer ikke er indstillet korrekt.

- Det giver en uens jord, som ofte bliver bulldozet af såsættet, som kommer bagefter.

Han oplever også ofte, at forploven går for langt i jorden. Et problem, som vil følge landmanden resten af sæsonen.

- Hvis forploven går for langt i jorden, bliver der for lidt jord til at dække spildkorn, og man vil kunne se streger af spildkorn efter ploven, når afgrøderne vokser op, fortæller Jens Iversen.

Øget kemi og brændstof

En forkert indstillet plov kan også mærkes økonomisk.

Dækkes spildkornet ikke, fordi forploven går for langt i jorden, vil landmanden skulle bruge en øget mængde kemi i marken. Forploven vil også skulle skubbe en større mængde jord, og dermed øge brændstofforbruget i traktoren.

- Og så tror jeg også, at det er lettere at få en af sine ansatte til at pløje to timer mere, med en plov, som bare kører, som den skal, konstaterer Jens Iversen.

Et påsat mærkat gør næste sæson nemmere

Plov Eksperten lærer fra sig, og fortæller landmanden og de ansatte, hvad han gør, og hvorfor han gør det.

Han har et mærkat med, som han sætter på ploven. Her noterer han ting som topstangslængde, traktorens spindler, foragerudmåling med mere.

-  Så er det nemmere og hurtigere for landmanden selv at installere ploven til næste sæson, siger Jens Iversen.

Oftest har kunden besøg af Plov Eksperten en gang inden sæson og resten klarer landmanden selv.

Bestyrelsesarbejde, gårdråd og landbrugsskoler

Kunderne, som ringer efter Plov Eksperten, er oftest landmænd, men Jens Iversen håber på, at kunne hjælpe både forhandlere og importører.

- Og så tager jeg gerne ud og holder kurser. Det kunne være LandboUngdom-kurser, eller i samarbejde med en landboforening, for det var i virkeligheden sådan det hele startede, fortæller Plov Eksperten.

Jens Iversen så behovet og blev bidt af at undervise i sin passion for et flot pløjearbejde, da han for år tilbage begyndte at holde oplæg igennem de lokale LandboUngdom-foreninger og rådgivningsselskabet LandboLimfjord. Nu er tanken at komme endnu længere ud.

- Jeg vil også gerne bidrage, som en del af bestyrelsesarbejde, gårdråd, på landbrugsskoler eller lignende, lyder det. 

Læs også