Deltager med heste og hunde

Gitte Westen Breaum og hingsten Jack D. har stillet til bedømmelse i samtlige år, der har været Store Hestedag. I år underviser hun tillige hundeejere og deres hunde.

Gennem samtlige år, der har været Store Hestedag, har Gitte Westen Breaum, der til daglig driver KæledyrsKompagniet i Ørsted Hestehave ved Viby Sjælland, deltaget med hingsten Jack D.

- Vi har sammen fulgt udviklingen fra dengang Store Hestedag var en enkelt dag med 200-300 heste og et par udstillere og til nu, hvor det varer to dage, og hvor der er over 1.000 heste og flere end 150 stande, fortæller Gitte Westen Breaum.

Hvis man ser bort fra maskinerne betegner hun Store Hestedag, der i 2016 havde omkring 22.000 besøgende og i år afvikles for 14. gang, som en miniudgave af Roskilde Dyrskue.

Ren hestehygge

Jack og Gitte har gennem alle årene stillet til bedømmelse, men også deltaget for sjov i agility-konkurrencerne

- Det er sjovt og hyggeligt, og stemningen er virkelig god. Samtidig får jeg en anerkendelse på Jack, der også virker som avlshingst.

- Jack har 50 afkom, men jeg har sagt nej til nogle hopper de seneste år, da hoppematerialet var upassende. Omvendt er han og jeg da friske, hvis der kommer en rigtig god »model« forbi.

Om deltagelsen på Store Hestedag lyder det videre fra Gitte Westen Breaum:

- Når jeg kommer til Store Hestedag med min hest – i år faktisk to, da jeg også tager Jacks 10-årige søn, Joker, med – så bliver jeg Gitte, 14 år og rigtig »hestepige«. I disse to dage handler det ikke om børn og pligter, men om ren hestehygge.

Hestepige får hundedebut

Mens Gitte Westen Breaum er garvet hesteudstiller, får hun debut ved hundearrangementerne sammen med Bitta Wöhliche fra Dyreoasen, Veksø.

Gitte Westen Breaum har selv fire hunde, der alle er af racen australien shepherd, og gennem sit firma KæledyrsKompagniet arbejder hun med familiehunde, adfærdshunde og terapihunde. Bitta Wöhliche har en del flere som opdrætter af racen. Hun er også hundefrisør og udstiller.

- Når vi taler familiehunde, hjælper jeg ejere, der i dagligdagen har problemer med deres hund. Og jeg træner holdtræning og individuel træning, fortæller Gitte Westen Breaum og fortsætter:

- Med adfærdshunde drejer det om hundesprog. Jeg bruger nogle gange mine egne hunde som hjælp til at lære andre hunde et bedre hundesprog. Det handler ofte om kommunikation mellem hunde, at de skal kunne aflæse hinanden korrekt og finde en passende adfærd til situationen.

- Vi kommunikere non verbalt, mimisk og arbejder meget med intention og energi, når vi har hundesprogskole og hunde til adfærdsrådgivning, forklarer hun videre.

Besøgshunde på plejehjem

- Jeg arbejder også med terapi i forhold til børn og voksne. Det være sig på skoler, i daginstitutioner eller på plejecentre. På skoler og daginstitutioner lærer jeg børnene at omgås hunde via DKKs barn og hund-program, og på plejecentre glæder hundene og jeg beboere og ansatte med vores besøg et par gange om måneden.

- Typisk har jeg fire til seks hunde med ud på et plejecenter, hvor der er 10-15 beboere samlet. Det er helt terapeutisk, som hundene liver beboerne op, når de ser og rører ved hundene, fortæller Gitte Westen Breaum med et smil. 

- Mange beboere, der har en demensdiagnose eller er alzheimer-plagede, kan godt huske og genkalde sig noget, når de ser eller rører ved en hund. De kan klappe hundene og får samtidig genskabt dele af deres motorik i både hænder og i arme, som de ikke altid viser i forskellige terapi- eller beskæftigelsessituationer.

- Det virker nærmest som om, at de blot ved at klappe eller ae en hund, får blødhed og kærlighed ind i deres bevægelsesmønstre igen, forklarer Gitte Westen Breaum.

Opvisning i hundesprog

På Store Hestedag vil Gitte Westen Breaum sammen med Bitta Wöhliche tre gange både lørdag og søndag give opvisning i hundesprog – såvel med egne som med deres kursisters hunde.

- Derudover laver vi konkurrence for publikums hunde. Vi giver også gerne gode råd om adfærd og træning, ligesom vi giver gæsterne tips og idéer til, hvordan de kan stimulere deres hunde mere.

- Resultatet skulle gerne blive, at vi kommer til at se flere dygtige hundeejere, der er mere bevidste om, hvad deres hunde indeholder, og som får lyst til at vide og lære mere om hundesprogets mange muligheder, slutter Gitte Westen Breaum. 

Læs også