Landmændene bygger igen

Agri Nord oplever i øjeblikket en markant stigning i antal af ansøgninger om at bygge nyt eller udvide landbrugsbedrifterne. Det er vigtigt, at landmanden tænker sig om, inden han bygger, lyder det fra rådgivningsvirksomheden.

Agri Nord har i år indsendt 91 ansøgninger om miljøgodkendelse på vegne af landmænd, der ønsker at bygge nyt eller udvide deres nuværende produktion.

Det er allerede 16 flere end i hele 2016 svarende til en stigning på 22 procent.

- Vi mærker helt klart en stigende interesse, siger miljø- og virksomhedsrådgiver Carsten Aarup, der sidder med miljøansøgningerne.

På niveau med før finanskrisen

Hvis den udvikling fortsætter, kan byggeriet i landbruget nå op på samme niveau som i 2008, før finanskrisen satte en stopper for stort set alle byggeaktiviteter.

I 2008 indsendte Agri Nord 131 miljøansøgninger, og det tal nås igen, hvis udviklingen fortsætter som i første halvdel af 2017.

Ventetid på byggematerialer

Hos Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik A/S oplever man også det stigende antal byggeprojekter.

- Der er rigtig kommet gang i landbruget. Især indenfor svineproduktionen, siger salgskonsulent Jørgen Nielsen.

Fabrikken er den ene af to tilbageværende danske producenter af betonspalter til kvæg- og svinestalde. Hvis man skal bruge sådanne spalter, må man vente til november med at få leveret.

- Under finanskrisen har vi droslet ned, og derfor tager det længere tid at producere de spalter, der er brug for nu, og desuden er det store stalde, der bygges i dag, og det kræver stor kapacitet, siger Jørgen Nielsen.

- Desuden er der gang i byggeriet generelt. Både skoler, sygehuse og boliger.

Finansieringen er på plads

Derudover ser det ud til, at der ikke alene er tale om ansøgninger, men at byggeprojekterne rent faktisk bliver til noget.

- De fleste projekter har finansieringen på plads, fortæller virksomhedsrådgiver Jacob Frey Hansen og tilføjer:

- Økonomien til vækst og udvikling er ved at være der, for både mælke- og svinepriserne er steget, hvilket har medført en langt bedre økonomi i erhvervet, siger han.

Byg projektet i den rigtige rækkefølge

Det er vigtigt at planlægge sin byggeproces og tage beslutningerne i den rigtige rækkefølge.

- Hvis landmanden gør et godt forarbejde, kan han sikre sig mod et både for dyrt og dårligt byggeri og utilstrækkelige kontrakter, siger Bente Søgaard, der er direktør i ingeniør- og arkitektfirmaet BK Nord.

Senest har hun blandt andet ved en licitation oplevet en prisforskel på hele 800.000 kroner fra udbudsvinderen til nummer to.

- Det gode forarbejde skaber også et bedre fundament for at søge et eventuelt tilskud hjem, siger miljø- og virksomhedsrådgiver Carsten Aarup.

Agri Nord har sammen med BK Nord, SvineXperten og KvægXperten udviklet et byggerådgivningstilbud. Der er tale om et indledende møde med tre eksperter, der giver bygherren professionel sparring og en overordnet afklaring af muligheder og udfordringer.

Det skal sikre, at landmændene får det bedste resultat, når byggerierne for alvor går i gang igen. 

Læs også