bannerPos

Rådgiver vil være »hands on« hos landmænd

25-08-2017 09:07

Ansættelse hos en af landets største svineproducenter satte tanker i gang hos Birgitte Bendixen om at starte op som selvstændig svinerådgiver efter flere år som fastansat i branchen.
Telefonen kimer, fingrene hamrer i tastaturet og snakken går allerede lystigt om kornudbytter og foderenheder på kontoret hos Birgitte Bendixen fra Gesten ved Vejen. Hvis man troede, at en svinerådgiver ikke har travlt ved høsttid, så kan man godt tro om.

-  Lige nu er det for hjemmeblandere jo rigtig vigtigt, at den avlede mængde byg, hvede, rug med videre passer med det, som er optimalt at bruge til dyrene og i forhold til foderrecepterne, forklarer Birgitte Bendixen.

Hun sprang første august ud som selvstændig svinerådgiver fra hjemmeadressen under navnet »Elite Opti«, hvor hendes styrke især er foderoptimering og produktionsrådgivning.

- Jeg vil være med til at optimere den samlede bedrift. Det kan være simple ting som udvejning af slagtesvin. Hvorfor smide tusindkronesedler efter et læs med slagtesvin, fordi du ikke har vejet dem ordentlig ud? Det er »hands on« på processerne, og så handler det om opfølgning af data, omkostninger, foderlicitationer og i det hele taget fokus hele vejen rundt, siger den nyslåede iværksætter. 

Ansat hos landmand  

Birgitte Bendixen, der er opvokset i en forstad til Aarhus, er uddannet agronom fra Landbohøjskolen i København og har masser af erhvervserfaring i ryggen som konsulent og rådgiver hos DLG, Vitfoss, Syddansk Svinerådgivning og senest på fuld tid for en af Danmarks største svineproducenter, Martin Lund Madsen, der ejer Ny Endrupholm med hovedsæde i Bramming.

- Martin var med i Seges-projektet Minus 30 FE, som gik ud på at spare foderenheder helt fra fødsel og til slagtning, hvor jeg blev koblet på i forhold til rådgivning. Efter nogle års samarbejde i projektet endte det med en fast ansættelse på Ny Endrupholm, forklarer Birgitte Bendixen.

Et behov 

Det var hos landmanden, at tanken om at stå på egne ben spirede, da Birgitte Bendixen, i takt med at hendes arbejde bar frugt, fandt ud af, at hun også havde noget at tilbyde på egen hånd.

- Jeg synes jo, at mange af de ting, jeg laver for Ny Endrupholm, også er relevante for andre landmænd. Der er brug for kontrol med de små ting i den store proces, især når bedrifterne bliver større og større. Så mit arbejde medvirker til, at der er styr på tallene hele vejen rundt. Det gælder jo om at finde de lavest hængende frugter og optimere på bundlinjen, forklarer Birgitte Bendixen, som godt kan lide at arbejde med svin, fordi processen går hurtigt, men samtidig har mange knapper, der kan skrues på undervejs.

I dag har hun stadig en fast samarbejdsaftale med Ny Endrupholm, hvor hun især hjælper med foderoptimering og controlling.

Kunder i biksen 

Svinerådgiveren begyndte efter samarbejde med svineproducenten at få et par henvendelser hist og her, og derfor besluttede hun at tage ideen om at gå selvstændigt op med sin familie. Men det var også vigtigt for hende at få en vurdering af ideen udefra, hvorfor hun fik et møde med en vækstkonsulent om iværksætter-delen i det.

- Jeg har fået så meget positiv respons og støtte – også fra »kon-kollegaer« som er åbne for samarbejde. Og det går allerede overvældende godt, jeg har både fået bekræftet interessen fra dem, der tidligere har efterspurgt mine kompetencer, og så har jeg også fået opkald fra nogen, som helt uopfordret har set mig i avisen. Men jeg har da plads til flere, siger hun med et smil.

En fordel

Birgitte Bendixen skal stadig vænne sig til forskellen på at være lønmodtager og selvstændig. Hun har valgt at ansætte en revisor til bogholderi og småpraktiske ting, så hun selv kan koncentrere sig om det faglige og grisene i stalden. 

- Jeg synes, at jeg har en fordel i, at jeg har set branchen fra flere sider, både fra grovvarebranchen, som konsulent, og ved at være i primærproduktionen, forklarer hun.

Birgitte Bendixen glæder sig især til at se, hvordan hendes arbejdsdag kommer til at se ud, når høsttiden slutter. Hun er dog forberedt på, at nu kommer timetallet måske ikke altid til at gå op med et 8-16-job. 

- Jeg synes, det er så spændende, at ingen dage er ens. Jeg elsker at arbejde i det her erhverv og besøge landmænd, for landmænd er meget forskellige. Nogle får gjort det aftalte, næsten inden man er ude af døren, mens andre har behov for et ordentligt spark bagi, og det kan jeg også sagtens hjælpe med, siger hun med et smil, inden hun må tilbage til sine foderoptimeringer og farvestrålende søjlediagrammer på skærmen. 

Nye tilskudsmuligheder til energioptimering på landbrugsbedrifter

I første kvartal af 2021 bliver det igen muligt at søge tilskud til at gennemføre energibesparende tiltag i virksomheder. Tilskuddet kommer fra Energistyrelsens nye erhvervspulje, som afsætter 605 millioner kroner i tilskud til energieffektiviseringer i det kommende år.

Vandets pH betyder overraskende meget for midlernes effekt

- Det er en øjenåbner at se, hvad regulering af sprøjtevandets hårdhed betyder for virkning af midlerne. Det kan for eksempel reducere forbruget af glyphosat, fortæller planteavlskonsulent Bente Andersen.

Vores klimaregnskab understreger behovet for grøn omstilling

Ringkøbing-Skjern Kommune er begyndt at inddrage landbrug, skovbrug og affald i sit klimaregnskab. Det tegner et knapt så grønt billede af kommunen, der er i dialog med landbruget for at indfri sit mål om at blive 100 procent fossilfri i 2040.

Det er ekspropriation

Der er tale om åbenlys ekspropriation, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug i et høringssvar om regeringens nye lovforslag, der skal legalisere aflivning af alle mink.

Minister sætter ministerium til at undersøge sig selv

Miljøminister Lea Wermelin (S) har bedt sine embedsmænd om at vurdere, hvorvidt der var hjemmel i loven til at tage beslutning om at grave døde mink ned uden miljøgodkendelse. I Miljøstyrelsen har man ellers allerede vurderet, at der er hjemmel i loven til beslutningen.

Vestsjællandsk forbud mod godkendte pesticider

Flere landmænd i Slagelse Kommune må ikke bruge pesticider på deres ejendom, fordi kommunen vil beskytte grundvand, der samtidig bruges til at fortynde spildevand fra olieindustrien.
Side 1 af 1984 (39678 artikler)Prev1234567198219831984Next