Høsten 2017 slår alle rekorder i Thy

På trods af den megen regn i august ser det dog ud til at høsten 2017 i Thy og på Mors slår alle rekorder og giver det største udbytte nogensinde.

På trods af en våd sommer ser det ud til at dette års høstresultat bliver rekordhøjt i Thy og på Mors.

Vinterbyggen ligger med gennemsnitsudbytter på 80-90 hkg., hvilket er det højeste afdelingschef for Planter & Miljø ved LandboThy, Michael Riis, nogensinde har hørt om. Der har dog også været store udsving indenfor vinterbyggen ved de forskellige landmænd, hvor Michael Riis har hørt om resultater fra 50 til over 100 hkg. pr. hektar.

Gode udbytter trods vejrudfordringer

Vinterhveden har også givet rekordudbytte. De meldinger, LandboThy har fået ind, har svinget mellem 70 og 125 hkg. pr. hektar. Men de fleste har høstet mellem 90-100 hkg. pr. hektar.

Så højt et gennemsnitsudbytte mindes Michael Riis heller ikke at have hørt før. Selv ikke for år tilbage hvor restriktionerne på gødningssiden ikke var så stramme.

Også afgrøder som vårbyg og havre har givet et godt udbytte over middel, hvor 70-80 hkg. ikke har været ualmindeligt.

Vinterrapsen har også givet et udbytte over middel. Mange har høstet 50 hkg. pr. hektar eller derover.

- Var man så heldig eller dygtig at sælge, mens prisen var i top, er der et godt dækningsbidrag, selv om der er mange omkostninger forbundet med avl af høje udbytter i raps, siger Michael Riis.

Det våde vejr i sommeren 2017 har dog givet udfordringer. Især med frøgræs har høsten været udfordret, fordi det fugtige vejr har forårsaget gengroninger, men på trods af det, er høsten her også over middel.

Perfekt såbed

- Gode betingelser og det gode håndværk betaler sig, og for vinterarternes vedkommende, er en del af forklaringen på det gode udbytte, at der kunne laves et perfekt såbed. Gode temperaturer i september måned gjorde, at afgrøden blev stærk og kraftig allerede i efteråret. Det varme vejr i september skabte dog også udfordringer med angreb af lus, der dog de fleste steder blev bekæmpet.

Tidlig såning af hvede og høje temperaturer derefter giver ofte kraftigt angreb af goldfodssyge, når der er hvede efter en dårlig forfrugt. Vi så dog også symptomer, men selv marker med angreb af goldfoldssyge og/eller havrerødsot har i de fleste tilfælde givet over 80 hkg. pr. hektar, fortæller Michael Riis.

Det er ikke kun de konventionelle landmænd, der oplever en rekordhøst i år. Også økologerne, der ikke kan drage gavn af landbrugspakken, oplever, at kornudbytterne i år ligger 10-20 procent højere end normalen, oplever afdelingschefen.

Det gode håndværk betaler sig

- Vi ser i år udbytter, der ligger 20 procent højere, end hvad vi normalt ser, fortæller Michael Riis, der ikke kan mindes en høst så god som den, vi ser i år. Heller ikke dengang i de »de gode gamle dage«, hvor landmanden havde færre restriktioner og selv kunne bestemme, hvor meget han gødede.

- Sidst men ikke mindst må vi ikke glemme, at vi har nogle rigtigt dygtige landmænd rundt om på gårdene i Thy og på Mors, der kan deres håndværk. Landbrugspakker og godt vejr gør ikke hele forskellen, det kræver gode planer, veludført arbejde, kontrol og opfølgning flere gange i vækstsæsonen, konkluderer Michael Riis.

Læs også