Studerende vil lære af parmaskinkens succes

Agrar-økonomerne fra Dalum Landbrugsskole vil gøre italienerne kunsten efter og tog på studietur til danske, lokale fødevareproducenter.

Lokale fødevarer er meget mere end bare fødevarer, som bliver solgt inden for en radius af 20 kilometer. Parmaskinken er et glimrende eksempel på en lokal fødevare, som bliver solgt til svimlende priser i det meste af verden, og nu skal agrarøkonomerne fra Dalum Landbrugsskole lære at gøre de italienske svineproducenter kunsten efter.

- Det handler ikke kun om at lave noget, som er unikt, men også noget, der skaber værdi. Lave noget, som den enkelte landmand har fundet ud af, at det her brænder jeg for. Noget jeg kan producere lige her, hvor jeg er. I Lammefjorden kunne det være vin eller gulerødder, men hvis du er i Vestjylland eller på Lolland, er det måske noget helt andet, du skal lave. Det handler om at se på de enkelte områder og finde ud af, hvad er det for et sted, og hvad er der af muligheder lige netop hér, hvor du er, siger Birthe Egdal, som underviser i ledelse og forretningsudvikling på Dalum Landbrugsskole.

 

Afsætningsalliancer

For at blive klogere på, hvordan strategien gribes an i praksis har hun og 29 nystartede agrar-økonomstuderende været på studietur til Odsherred. Her mødte de lokale svine- og mælkeproducenter, som eksperimenterede med nye produktionsformer og afsætningsalliancer, smagte på lokalt produceret vin og vodka - og fik gode råd med på vejen af blandt andre kok Claus Henriksen, som siden 2008 har været køkkenchef på Dragsholm Slot.

De nye tanker og ideer vakte begejstring blandt de studerende.

- Det har virkelig sat nogle tanker i gang hos mig. Der er nogle muligheder, hvis man tør give sig i kast med det. Det handler om at være kreativ og finde det, man brænder for, siger Henrik Kryhlmand Knudsen, som lige er startet på uddannelsen.

Det samme mener studiekammerat Karina Mie Grube.

- Jeg kan godt se det sjove i, at man ikke bare dyrker hveden, sælger den til Danish Agro og egentlig er ret ligeglad med, hvad den går til. Vi kender alle sammen det dér med, at man har gjort noget, som man synes var godt. Man retter ryggen lidt mere og får det bare bedre med sig selv. Den stolthed, tror jeg, er vigtig, og derfor er det også vigtigt, at du i dit arbejdsliv laver noget, som du kan være rigtig stolt af, siger Karina Mie Grube.

Studieturen var arrangeret i samarbejde med Nordisk Center for Lokale Fødevarer (NCLF), og her er leder og initiativtager Berit Nørgaard heller ikke i tvivl om, at lokale fødevarer vil blive en væsentlig del af fremtidens landbrug.

 

Læs også