Sjællandske landmænd fik besøg fra Østrig

Et mangeårigt venskab mellem et dansk og østrigsk par førte til en studietur i Nordvestsjælland for 19 østrigske landbrugselever.

Tidligere i april havde tre landmænd på Holbæk-kanten besøg af 19 østrigske landbrugselever og to lærere fra Winklhof Landwirtschaftliche Fachschule i Oberalm, der ligger cirka 15 kilometer syd for Salzburg.

Østrigerne var på tre dages studietur, hvor de så en svinebesætning hos Per Andersen, der på Uhrslunde ved Kundby opdrætter omkring 30.000 slagtesvin om året, og en besætning med malkekøer på Æblehøjgård ved Gudmandstrup nær Svinninge, hvor Lars Jeppesen har cirka 750 malkekøer og stort set samme antal ungdyr og kalve.

Der blev også tid til et hurtigt smut omkring Gislingegård, der ejes af Ejnar Dissing og er rent agerbrug. Her så østrigerne de flotte marker, maskinparken og ikke mindst bygninger og parken, oplyser Søren Petersen fra Svinninge, som var med til at turen på plads. 

Ferier hos lærerens forældre

Søren Petersen kan sammen med sin hustru, Käte, nemlig se tilbage på et næsten 30-årigt langt venskab med forældrene til den ene af de to østrigske lærere, Josef Haslauer.

- Vi har mere end 25 gange tilbragt ferier hos Josef Haslauers forældre, der havde et lille landbrug med fem hektar, fem køer, et par grise og høns, fortæller Søren Petersen og tilføjer, at Josef Haslauer for et par år siden overtog forældrenes landbrug, som i dag kun består af seks-otte fedekøer og høns.

På turen rundt i Nordvestsjælland var østrigerne ganske overraskede over de store landbrug samt traktorer og andre maskiners størrelse i Danmark, ligesom den megen elektronik, både til fodring og overvågning, fik stor opmærksom hos de udenlandske gæster, der ikke var blege for at stille spørgsmål.

Eleverne var både velforberedte og velvidende om land- og husdyrbrug. De kommer også alle fra landbrugsfamilier i Østrig, hvor Søren Petersen gør opmærksom på, at man i øvrigt stadig ser bjergbønder slå græsset med en fingerklipper og efterfølgende rive det sammen. 

Snapsebrænding på skemaet

- Det sker alt sammen pr. håndkraft, så intet går til spilde, og hvert et græsstrå kommer med hjem til dyrene, fortæller Søren Petersen, som også kan oplyse, at blandt andet snapsebrænding indgår i pensum i landbrugsuddannelsen i Østrig.

Winklhof Landwirtschaftliche Fachschule råder således over et komplet destilleri og fremstiller Obstler (frugtbrændevin) i mange velsmagende varianter.

- Der er nok nogle danskere, som har besøgt Østrig, der kender denne velsmagende snaps, som enhver østrigsk bonde gerne skænker op af, forklarer Søren Petersen.

Under studieturen i Danmark fik østrigerne også besøgt Havnsø og naturområdet Vesterlyng, hvor der om sommeren udsættes mange kreaturer fra omegnens landmænd, ligesom de også nåede at komme på en fisketur på Øresund.

- På badestranden på Vesterlyng sprang østrigerne i øvrigt i det kun otte grader varme vand med stor glæde og overraskelse for os kuldskære danskere. De kender jo kun til ferskvand i søer og floder, så saltvandet er noget ganske særligt, forklarer Søren Petersen.

Læs også