Kaninerne bliver hjemme

Grundet mistanke om den smitsomme og dødelige kaninsygdom VHD-2, er der ingen kaniner på de kommende dyrskuer foreløbigt.

I dag kan du ikke spotte én eneste kanin på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa. Hverken på børneskuet, til kaninhop eller udstilling.

- Der er meldt om begrundet mistanke i to tilfælde om den smitsomme og dødelige kaninsygdom VHD-2. I det ene tilfælde er 25 kaniner døde ved Ørbæk/Herrested området på Fyn og i det andet tilfælde på en uoplyst lokation i Jylland, er 70 kaniner døde i en besætning, lyder det fra landsformanden for Danmarks Kaninavlerforening, Carsten Phillipsen, i en status på foreningens facebook-side.

Forening anbefaler derfor afvikling af al udstilling, kanin-hop, træf og rejser med kaniner. Den anbefaling tager man i både de lokale foreninger, på landets dyrskuer og udstillinger meget alvorligt. Derfor kan Carsten Phillipsen til Landbrug Fyn også oplyse, at der ingen kaniner er at se den kommende tid.

Ingen kaniner på Fyn

Det samme gør sig gældende på det kommende skue på Fyn.

- Vi holdte møde i går med Det Fynske Dyrskue, og det er fuldstændig sikkert, at der ikke kommer kaniner på dyrskuet, lyder det fra Lars Hansen, formand for De samvirkende Fynske Kaninavlerforeninger.

Sekretær fra Det Fynske Dyrskue, Marianne Neumann, fortæller dog til Landbrug Fyn, at skuet har et lille plaster på såret til de mange børn, som har glædet sig til at udstille deres kaniner på børnedyrskuet:

- Der er ingen racekaniner, det må vi aflyse. Men for børnene forsøger vi at løse situationen med tre muligheder.

- De kan enten bytte kaninen ud med et andet dyr, eller de kan komme og pynte deres bure, der er nemlig præmie til den flotteste udstilling, som så bliver buret. Det tredje de kan gøre, er at medbringe et videoklip af deres kanin, så vil der stadig være bedømmelse via klippet af vores dommere lørdag morgen, forklarer Marianne Neumann.

Der er indsendt analyser fra de døde kaniner til Veterinærinstituttet, som melder ud så snart, at de ved noget nærmere om mistanken for VHD-2. 

Læs også