Gårdbutik med mange hjemmeproducerede varer

Sidinge Gårdbutik & Frugtplantage producerer og sælger blandt andet mange saftblandinger som den unikke Lammefjordens E.P.O.

En af medarbejderne hos Sidinge Gårdbutik & Frugtplantage i Odsherred er netop ved at gøre klar til at tappe et helt unikt produkt, Lammefjordens E.P.O., på flasker, da journalisten fra LandbrugØst kommer på besøg.

- Det har ikke noget at gøre med epo, forklarer Mogens Bentsen – den ene af Sidinge Gårdbutik & Frugtplantages indehavere – med et glimt i øjet.

Nej, Lammefjordens E.P.O. er en saft, der er blandet af pasteuriseret saft fra æbler, rødbeder, ingefær og citron. Æblerne er af egen avl, mens rødbederne kommer fra en lokal avler. Og E.P.O. står for noget ganske harmløst – nemlig egen produktion Odsherred.

Stedets produktsortiment omfatter i øvrigt mange flere saftblandinger – og for eksempel også hvidtjørnesaft fra egne vilde hvidtjørn på et halvanden hektar stort areal.

Hjertets bedste ven

- Hvidtjørnesaft er et ældgammelt lægemiddel, da saften indeholder nogle blodtryksregulerende stoffer. Derfor går hvidtjørnesaft også under betegnelsen »hjertets bedste ven«. Vi har flere faste kunder, som køber hvidtjørnesaft og tager det mod forhøjet blodtryk, fortæller Mogens Bentsen.

- Vi presser selv al vores saft af hele frugter. Desuden fremstiller vi marmelader og sennep samt ostetilbehør bestående af ahornsirup og ristede nødder. Hertil kommer hjemmepresset rapsolie af lokalt dyrket raps. Vi sælger det hele i vores gårdbutik sammen med saftprodukterne, æbler, kartofler og grøntsager, fortsætter han.

Gårdbutikken rummer endvidere et stort udvalg af spegepølser fra et lokalt slagtehus samt oste i mange varianter. Ostene købes hjem fra forskellige mejerier og færdiglagres på stedet, inden de sælges i gårdbutikken, der også rummer et stort udvalg af blandt andet chokolade, vin, øl, gaveartikler og sæber.

Salg over hele landet

De hjemmefremstillede produkter fra Sidinge Gårdbutik & Frugtplantage – over 90 varenumre – sælges i øvrigt også i omkring 150 delikatessebutikker over hele Danmark.

- Vi kender oprindelsen på alle de produkter, vi arbejder med. Udover egne produkter forarbejder og sælger vi så vidt muligt lokale produkter, lyder det fra Mogens Bentsen, der ejer og driver stedet sammen med sin kone, Jette Aalling.

Parret er tredje generation på gården, som de overtog helt i 1983 efter seks års glidende generationsskifte med hans far. Der hører 38 hektar til gården, hvoraf de 26 er forpagtet ud. Resten anvendes til dyrkning af korn til fyring, sennep til sennepsfremstilling samt æbleplantage.

En strategisk beslutning

- Vi har opbygget det hele lidt efter lidt henover årene. For godt en halv snes år siden tog vi en strategisk beslutning og solgte en tredjedel af vores jord fra og opsagde nogle forpagtninger.

Det gjorde det muligt for os at investere i vort moderne produktionsanlæg uden at gældsætte os for meget, forklarer Mogens Bentsen.

- Udover os selv har vi to fuldtidsansatte medarbejdere plus to på deltid, alt efter hvor travlt der er, fortæller han.

Sidinge Gårdbutik & Frugtplantage er en del af den lokale sammenslutning Fødevarer i Odsherred, FIO, som Mogens Bentsen er formand for 

Læs også